След 3 часа скандали: СОС без решение за лифта на Витоша

Без решение за лифта на Витоша приключи заседанието на столичните общински съветници. Над 3 часа, на свиканото извънредно заседание, те спориха кой е виновен, че съоръжението вече не работи. На него беше изслушан градоначалника Васил Терзиев по казуса.

На заседанието стана ясно, че

кметът на София ще предложи работна група,

която да търси решение на проблема. В нея ще има различни експерти от всички ведомства. Тя трябва да направи пътна карта и конкретен план какво трябва да се направи. Искаме реални действия, категоричен кметът.

Според кмета е много важно да се знае колко лифта трябва да има в планината и каква да е тяхната свързаност. Каква инфраструктура трябва да има, за да се упражняват всички възможни активности.

Изграждането на изцяло нови лифтове е невъзможно заради Закона за горите и плана за управление на природен парк „Витоша“, където строителството е забранено. Затова се налага да се намери решение за ремонт и обновяване на сега съществуващите трасета. Според световните лидери в строителството на лифтове това е невъзможно, защото новите са с различни стъпки и изискват нови стълбове.

Договорът е подписан през юли 2007 г. и е за срок от 25 г.

Заседанието на СОС закъсня повече от 45 минути, защото партиите правеха изказвания пред медиите.

Според ГЕРБ-СДС договорът трябва да се развали

и фирмата да заплати неустойки по него. Договорът е подписан през юли 2007 г. и е за срок от 25 г. От ПП-ДБ-СС са категорични, че прекратяването на договора с „Витоша ски“ ще вкара общината в тежък юридически казус. „БСП за България“ пък ще свикат извънредна комисия по транспорта за Витоша. А на него ще бъдат поканени всички заинтересовани лица, включително „Витоша ски“ и представители на училищата за ски. От ИТН поискаха правен анализ по казуса от кмета.

Източник: 24 часа

- реклама -