Тръмп правителство подновяване на работа

След 2г. разследване са готови резултатите от проверката за предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ

Специалният прокурор Роберт Мълър е приключил разследването си за предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ. Той е представил доклада си, обяви генералният прокурор на САЩ Бил Бар. Така приключва почти двегодишното разследване, фокусирано върху президента Доналд Тръмп и кампанията му през 2016 година.

Това, което се казва в доклада, е поверително.

В писмо до Конгреса Бар пише, че може да обобщи своите „принципни“ заключения „този уикенд“. Няма данни дали Тръмп или членовете на неговото семейство, или бивши съветници в кампаниите са замесени в тайни споразумения с Русия. Или да са възпрепятствали правосъдието. Това бяха двата основни фокуса на разследването, които хвърляха сянка върху администрацията на Тръмп в продължение на две години.

Генералният прокурор на САЩ ще се консултира със своя заместник Род Розенщайн и с Мълър, за да определят какво от доклада би могло да бъде оповестено пред Конгреса и обществеността.

„Оставам ангажиран да има възможно най-голяма прозрачност и ще ви държа в течение на развитието на нещата“, заяви Бар.

Лидерите на Демократическата партия в Конгреса на САЩ поискаха докладът на прокурора Мълър от разследването да бъде направен публично достояние. Но без  Доналд Тръмп да има възможност да го види преди останалите.

Според тях Белият дом „не трябва да се допуска да се намеси в решенията за това кои части от доклада трябва да бъдат публично оповестени“.

Много от кандидатите за президентските избори през 2020 г. също призоваха за публикуване на доклада.

„Както каза Доналд Тръмп, „покажете го“, написа Бърни Сандърс. „Призовавам администрацията на Тръмп да оповести пълния доклад на Мълър възможно най-скоро – никой, включително и президентът, не е над закона.“

„Оповестете доклада на Мълър пред всички американци сега“, призова сенатор Елизабет Уорън, която инициира онлайн петиция за тази цел.

„Този доклад трябва да бъде публикуван незабавно,“ каза сенатор Кори Букър.

Министърът на правосъдието Бил Бар заяви, че може да представи „основните заключения“ от доклада от разследването на членовете на съдебните комисии на двете камари на Конгреса „още през този уикенд“.

- реклама -