родилка

След 23-дневна битка, медици спасиха бременна жена с пневмония и сепсис и бебето й

Лекари от пловдивската УМБАЛ „Пълмед“ спасиха живота на бременна и нероденото й бебе след 23-дневна борба, съобщиха от лечебното заведение. 32-годишната Зорница била бременна в шестия месец, когато отишла в Спешното отделение на болницата с оплаквания от задух и с данни за остра вирусна инфекция.

Лекарите установили, че жената е развила бактериална пневмония, която застрашава както нейния, така и живота на бебето й.

Тя веднага е преведена в реанимацията, където цели 23 дни екипът се бори за живота й, както и този на неродения й син.

„Пациентката дойде при нас по спешност с тежка дихателна недостатъчност, с клинични и параклинични изяви на сепсис. Приехме я в септичен шок, което наложи включването й на белодробна вентилация и като цяло провеждане на сериозно интензивно лечение. Състоянието й изискваше ежедневно мониториране на плода от АГ специалистите, кардиолозите ни също извършваха ежедневен мониторинг. Колаборацията между всички отделения беше на най-високото възможно ниво, включително направихме консултация и с националния консултант проф. Чавдар Стефанов. На 18-ия ден Зорница беше във вече стабилно състояние, но остана в реанимацията още седмица“, коментира д-р Ангел Балинов, и.д. началник на ОАИЛ в УМБАЛ „Пълмед“.

сн. УМБАЛ „Пълмед“

След преведените реанимационни действия жената е останала за наблюдение за още месец в АГ отделението на болницата.

Константин се ражда със секцио на 23 януари с тегло от 3750 грама и 51 см.Той и майка му са изписани от лечебното заведение на 28 януари.

Младата майка благодари на екипите, спасили два живота.

„Пожелавам им да бъдат все така всеотдайни към професията, която са избрали и чрез високия си професионализъм, да връщат усмивките на хората“, споделя Зорница.

- реклама -