пътувания цифров зелен сертификат, ЕС, България

След 20 месеца САЩ отварят границите си за ваксинирани срещу ковид пътници

Съединените щати ще отворят днес за ваксинирани срещу ковид пътници своите сухопътни и въздушни граници, които бяха затворени в продължение на 20 месеца заради пандемията от новия коронавирус, съобщи Франс прес.

Агенцията отбелязва, че тези ограничения са се отразили най-тежко в Европа, както и в двете страни, с които САЩ граничат – Мексико и Канада. Последиците: разделени семейства, нарушени бизнес връзки, неосъществени професионални амбиции.

Забраната за влизане в Съединените щати бе наложена в началото на миналата година, когато коронавирусът започваше да се разпространява по целия свят, от тогавашния президент Доналд Тръмп. Впоследствие тя бе потвърдена от неговия наследник на поста Джо Байдън.
Силно критикувана, забраната стана емблематична за сътресенията, предизвикани от пандемията, отбелязва Франс прес.

Първо, Тръмп забрани през февруари 2020 г. влизането в САЩ на пътници от Китай, където се появи новият коронавирус. На 13 март същата година той добави в списъка европейските държави от Шенгенското пространство. Няколко дни по-късно забраната обхвана също Великобритания и Ирландия, а сухопътните граници с Мексико и Канада до голяма степен бяха затворени.
Обменът на хора и стоки между Съединените щати и тези страни е огромен. Много хора чакат с нетърпение да се съберат със семейството си.

„Беше толкова тежко! Просто искам да видя сина ми“, довери пред Франс прес Алисън Хенри – 63-годишна британка, която ще пътува още днес до Ню Йорк, за да го види.
Елизабет Цурс – 51-годишна администраторка, живееща в Берлин – пък ще посети четири концерта в САЩ на любимата си група „Ролинг Стоунс“. Тя си купила самолетни билети още щом отварянето на границите бе обявено в средата на миналия месец.

За да отговорят на нарастващото търсене, авиокомпаниите увеличиха трансатлантическите полети и ще използват по-големи самолети – глътка свеж въздух за един сектор, който бе тежко засегнат от пандемията.
По протежение на дългата граница с Мексико, много американски градове – от Калифорния до Тексас – пострадаха икономически от ограничаването на връзките.
Забраната отпада днес за повече от 30 държави. Съединените щати обаче ще допускат на своя територия само хора, които отговарят на определени условия.
Пътниците, които пристигат по въздух, трябва да са ваксинирани срещу ковид и да представят отрицателен тест за коронавирус, направен не повече от три дни преди заминаването. Освен това авиокомпаниите ще въведат система за проследяване на контактите.
При пътниците, които пристигат с наземен транспорт, на първо време ще е задължително да бъдат ваксинирани само тези, които пътуват по причини, които не са от първостепенно значение – например за да се видят с роднини или с цел туризъм. Изискването няма да важи за онези, които пътуват по важни причини, например шофьорите на камиони.

От януари обаче всички хора, които влизат в САЩ, ще трябва да са ваксинирани.
САЩ ще приемат пътници, ваксинирани с всички препарати, одобрени от Световната здравна организация. Това са ваксините на компаниите „АстраЗенека“, „Джонсън и Джонсън“, „Модерна“, „Пфайзер“, индийският препарат „Коваксин“ и китайските „Синофарм“ и „Синовак“.

- реклама -