Франция, ваксинация, тест

След 100 г. забрана: Парижани отново ще се къпят в Сена

От 2025 г. парижани и гостите на френската столица отново ще плуват в Сена. Или поне такава е амбицията на властите и на олимпийския комитет за летните игри догодина.

Реалистични ли са обаче тези планове?

Къпането в реката, която е една от емблемите на Париж, е забранено от 1923 г., когато се преценява, че е прекалено замърсена.

Въпреки това отделни смелчаци се хвърлят в нея чак докъм 60-те години на миналия век.

В следващите десетилетия пресичащата цялата столица Сена, по която плават развлекателни корабчета, се прочува с това, че е покрита с какви ли не боклуци, пише „24 часа“.

Трудно е дори да си представим на какво прилича в момента, когато заради стачките на боклукчиите и протестите срещу пенсионната реформа целият мегаполис вони на гнило от натрупаните камари неизвозени отпадъци.

Независимо от това организаторите на летните олимпийски игри през 2024 г. се надяват именно Сена да е мястото, където ще се проведат няколко състезания като плувния етап на триатлона, както и 10-километровия плувен маратон, съобщи френското издание “Локал”.

Реката ще има ключова роля и в церемонията по откриването – ще има парад от кораби, на които ще бъдат качени спортистите, а от брега церемонията ще наблюдават поне 600  хил. души.

Проектът Сена да бъде пречистена дотолкова, че в нея да може да се плува отново, не е от вчера.

През 1990 г. тогавашният кмет на Париж Жак Ширак афишира надеждата си, че до 3 години водите ще са толкова чисти, че хората не само да се пекат наоколо, но и да се разхлаждат в тях.

По онова време в реката се въдят едва 3 вида риби и мисията изглежда обречена.

И намеренията на бъдещия френски президент наистина остават само надежда.

Сегашният проект предвижда пречистването и на река Марна – десният приток на Сена, която се влива в нея в предградието Иври сюр Сен.

Факт е, че през последните 30 г. е постигнат сериозен напредък в изчистването на двата водни басейна.

Според Франсоа-Мари Дидие, шеф на синдиката за санитарното състояние на парижката агломерация, в момента в тях живеят и се размножават над 30 вида риби.

Независимо от положените досега усилия,

парижани продължават да свързват реката с неприятни миризми и непрогледна мътилка.

Малцина биха се потопили в нея без страх, а камо ли с удоволствие. Всяка година от водите се изваждат около 360 тона боклуци, разкри изданието “Слейт” през 2021 г. Другият голям проблем, разбира се, е замърсяването от канализацията. Вивиън Уолт, която следи плана за пречистване за американското сп.

“Тайм”, пише, че “1,9 милиона кубически метра нетретирана канализационна вода се е изляла в Сена миналата година”.

От парижкото кметство отговорили на журналистката, че това се е наложило, “за да се избегне задръстването на парижката канализационна мрежа и мегаполисът да не бъде наводняван при силни дъждове”.

За да бъдат разрешени натрупаните проблеми, през 2016 г. планът за чиста Сена е финансиран с 1,4 милиарда от кметството на Париж и други местни организации. За защита на канализационната мрежа при силни дъждове пък е изградена огромна цистерна в близост до парижката гара Остерлиц. Нейният обем е равен на 20 олимпийски басейна.

През 2021 г. синът на столичната градоначалничка Ан Идалго преплува цялата дължина на Сена от извора близо до Дижон до вливането ѝ в морето край Хавър в рамките на проект за опазването на околната среда.

Ако планът успее и водите бъдат пречистени достатъчно за олимпиадата догодина, то през 2025-а ще бъдат изградени 23 публични плажове с къпални по подобие на този, който от 2017 г. функционира в басейна на Ла Вилет.

Само през 2018 г. той е бил посетен от 110 хиляди души.

Достъпът е свободен, а сигурността е гарантирана от екип спасители към парижкото кметство. На плажа са оборудвани 4 басейна с различна дълбочина:

два за семейства с малки деца, един от 1,2 м за неопитни плувци и друг от 2 м за опитните.

5 от бъдещите 23 плажа ще са в рамките на Париж, а останалите – в предградията. От тези в центъра един ще е в Булонския лес, вторият – точно срещу Айфеловата кула, третият – до Пон Ньоф, четвъртият – близо до Лувъра, и петият до Берси. Там ще бъдат построени заградени съоръжения в реката, подобни на плувни басейни, където къпещите се ще се чувстват в безопасност. За момента не е ясно дали тези плувни пространства ще функционират постоянно, или само през лятото и дали ще има по-специални и строги правила за плуване извън басейните.

 

- реклама -