Теодора

Слави Ангелов прави уникален филм за трагично загиналата при гмуркане Теодора и нейната красива мечта

Главния редактор на вестник „168 часа“ заедно с операторът от БНТ Анна Андреева разказват историята на Теодора и Михаил за фаталния рекорд на двамата водолази, довел до трагичната смърт на Теодора Балабанова – жената, която слезе на 233 метра, но не оцеля.

Eто какво разкри Слави Ангелов пред FN за филма от първо лице.

FN: Защо решихте да направите филм за рекорда на Теодора?

Слави Ангелов: За да се запомни името й. Въпреки фаталния край, това, което тя постига, е голямо и извън границите на човешките възможности. Седмица преди да загине, двамата с Михаил слизат на 203 метра дълбочина на същото място в залива Торонеос. Това е световен рекорд за жени за гмуркане в открити води. Една южноафриканка се гмурка на 221 метра през 2004 г., но в сладка вода. Там условията са много различни. А слизайки на 233 метра, Теодора реално чупи всички рекорди, включително и за най-дълбоко гмуркане на двойка. За да го направиш, се иска много дисциплина, специфични умения и смелост. И всичко това не е редно да се забрави след 3 дни. Затова реших да направя филма. Обадих се на Михаил, още докато беше в болницата в Солун и той помогна много за заснемането.

FN: Какво е посланието, което искаш да предадеш чрез филма?

Слави Ангелов: Посланието не е мое. Посланието е на Теодора и на Михаил. Те са пример за това как и на 40 години можеш тотално да промениш живота си. Да заложиш всичко, което имаш, да смениш работата си, да смениш държавата, в която живееш. В името на едно толкова силно влюбване – в голямото синьо. Посланието на филма е, че няма по-силно нещо от човешкия дух и нищо и никога не може да те спре, когато имаш мечта и кураж да я постигнеш.

 

 

FN: След всичко, което си научил като информация, след срещите ти с хората, които участват във филма можеш ли да обобщиш с три думи твоята лична емоция?

Слави Ангелов: Синьо, болка, синьо…

FN: Ти самият би ли се пробвал да слезеш под водата?

Слави Ангелов: И аз съм жертва на това влюбване. В морето. Само че практикувам фрийдайвинг. Гмуркам се без бутилки. На един дъх. Засега слизам до 25 метра, но дълбочините ме влекат и вярвам, че по-интересното ми предстои. Благодарение на уменията, които съм придобил в този спорт, заснех част от подводните кадри за филма през октомври, ноември и декември миналата година в Гърция.

FN: Какво ще видят зрителите, което досега все още не е станало ясно? Цялата истина??

Слави Ангелов: Това, което още трябва да се знае за гмуркането на Теодора и Михаил, е че това е единственият рекорд, който е заснет с видеокамери от повърхността, до дъното на 233 метра и обратно. Така че зрителите ще могат да видят за първи път тези кадри, както и автентично видео от подготовката, също и от успешното гмуркане на 203 метра. Ще чуят и разказите от първо лице на Михаил, на единия поддържащ водолаз Данаил Кирилов, както и на Иван Киров, който почти час се бори за живота на Теодора вече на повърхността. А за това какъв човек и водолаз е била Теодора, разкриват сестра й, както и нейна близка приятелка, също водолаз. Разказите на всички тези хора сглобяват подробно обстоятелствата около фаталното гмуркане, а изводите всеки ще може да си ги направи сам. Зрителите ще чуят и драматични подробности за Теодора, които не са били известни на никого преди гмуркането за рекорда.

FN: Събирате средства за довършване на филма и за книга на Михаил Балабанов. Защо хората да подкрепят инициативата?

Слави Ангелов: Подкрепете ни, за да се запомни името на Теодора. За да се запомни нейната история и историята на този рекорд – отвъд границите на човешките възможности. Как една толкова малка жена, която тежи едва 48 кг, има толкова голямо сърце и такава красива мечта.

За да бъде завършен напълно филмът обаче, са нужни допълнителни средства, които екипът събира чрез краудфъндинг платформата Indiegogo. Средствата ще бъдат използвани не само за довършителни работи по продукцията, но и за да може Михаил Балабанов да издаде своята книга – учебник за техничен дайвинг.

Кампанията може да подкрепите тук:

https://www.indiegogo.com/

projects/233-meters-

between-life-and-death#/

А всеки, който е отделил от своите средства, ще получи съответното възнаграждение, което включва плакат от филма с личния автограф на Михаил Балабанов, DVD с филма и дори курс по гмуркане, воден от самия Мишо в Гърция.

- реклама -