приемен ден

Славчо Атанасов, НФСБ пред FN: Ще задължим със закон всеки кмет да има приемен ден за гражданите

Всеки български кмет задължително да има приемен ден за граждани. Това е последната законова поправка, която бе внесена в Народното събрание преди депутатската ваканция. Зад нея стои Славчо Атанасов от парламентарната група на НФСБ, който е бивш градоначалник на Пловдив.

Според него промяната е подкрепена от всички партии в НС и вероятността да бъде приета с пълно мнозинство е огромна. Депутатът е убеден, че е крайно време да се сложи край на абсурдната практика кметове на по 8-10 години да не са имали нито един ден, в който да приемат граждани. Славчо Атанасов има наблюдения, че подобни примери не са само изолирани и единични явления, а по-скоро се превръщат в практика и манталитет на местната власт у нас.

Г-н Атанасов, защо е важно всеки български кмет да има задължителен приемен ден за граждани?

Поради една много ясна причина – защото е пряко избран точно от тези български граждани. Затова аз смятам, че когато народа ти се е доверил и те е избрал, ти дължиш на този народ поне да се срещащ с него. И затова след 8 години практикуване като кмет, аз съм убеден, че един градоначалник трябва да се среща не само със своите избиратели, но и с всички жители на града и общината, която управлява. Аз лично докато бях кмет на Пловдив имах всяка седмица приемен ден.

Толкова ли са далеч наистина градоначалниците от хората, че се налага да ги караме със закон да обръщат персонално внимание на проблемите на избирателите си?

Като кмет съм контактувал с много свои колеги. Истината е, че Закона за местното  самоуправление и местна администрация не е лош закон, но има пропуск специално в тази му част. Един кмет никога не трябва да се крие от гражданите, както правят сега някои колеги, които за по два мандата не са имали нито един приемен ден. Оправдават се, че нямат задължение да приемат граждани, защото го нямало в закона. Аз дори наричам това твърдение наглост…

Каква предвиждате да бъде процедурата за тези приемни дни, как ще се осъществяват те?

Ние сме записали, че когато един кмет бъде избран, в рамките на 3 месеца той трябва публично да обяви в населеното място кога ще му бъдат приемните дни и от колко до колко часа. Тази информация ще трябва да бъде достъпна в интернет страницата на съответното кметство, както и да стане обществено достояние посредством местните медии.

Предвидени ли са санкции за кметовете, които не се съобразят с тази разпоредба и се правят на „приятно разсеяни“?

Когато за някоя мярка няма предвидено наказание в закона, тя спира да функционира. При първо нарушение, когато се установи, че кмета не спазва закона и не приема граждани има глоба от 500 до 1000 лева. При второ нарушение тя се увеличава. Но, повярвайте ми когато тези неща се разчуят, нито един кмет няма да рискува репутацията си и да върви срещу закона и собствените си избиратели. Казах ви – сега когато питаш някой кмет защо няма приемен ден, те казват, че това го нямало в закона. Да, наистина сега го няма, но тук става дума ако щете за морал. Защото в края на краищата преди да те изберат ти правиш предизборна кампания, обещаваш на хората много неща, срещаш се с тях. А, като станеш кмет положението е малко „аз вече съм кмет, а избирателите кучета ги яли“, извинете за жаргонния език. Затова при всички случаи закона трябва да бъде допълнен с тази мярка.

Очаквате ли законовата промяна да бъде подкрепена в парламента, тя очевидно ще бъде гледана от през новата сесия наесен, което е непосредствено преди кметските избори?

Аз съм контактувал с всички политически сили без разлика дали са управляващи или са в опозиция и няма нито един колега, който да е дал отрицателно становище по този въпрос. Напротив, казват, че ме подкрепят, защото и те смятат, че проблема трябва да бъде решен. Без разлика от каква политическа сила, кметовете са най-близко до хората от народа и е просто нелепо те да нямат нито един приемен ден. Така, че очаквам тази законова поправка да бъде приета с пълно единодушие в Народното събрание.

- реклама -