Слънцето

Слънцето показва признаци на планета

Американски учени регистрираха на Слънцето вълните на Росби. По-рано това явление се е срещало само на Земята. Подробните резултати от изследването с описание на откритието са публикувани в списанието Nature Astronomy.

Вълните на Росби на Земята се срещат над океаните и в умерените географски ширини. Те оказват силно влияние на климата. Тяхната особеност се състои в това, че създават смущения във въздушната обвивка на нашата планета, а на Слънцето се наблюдават като изменения на магнитното поле в умерените ширини на слънчевата атмосфера, което води до колебания на космическото време.

Слънцето

Откритието е направено с помощта на космическите апарати SDO (Solar Dynamics Observatory) и STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory). Те са позволили на учените да изучат единствената звезда на Слънчевата система в ракурс 360 градуса. По-рано такива изследвания са били невъзможни, тъй като от Земята е била видна само едната страна на Слънцето.

На Земята вълните са открити в края на 30-те години от метеоролога Карл Густав Арвид Росби. Те са кръстени в негова чест.

- реклама -