Слънчев импулс- 2
"Солар импулс" 2

Слънчевият самолет Si2 прелита над Средиземно море

Слънчевият самолет Si2 излита от международното летище на Севиля в 04:30 UTC (07:30 часа българско време) на 11 юли.

Самолетът Слънчев импулс 2 (Si2) се очаква да кацне в Кайро 48 часа след излитането от Испания.

Средиземно море ще бъде последното море, над което ще прелети самолетът, който в следващ етап ще затвори околосветската си обиколка.

 Слънчев импулс 2 (Si2)
Слънчев импулс 2 (Si2)

Експерименталният самолет стигна до Испания след полет от Ню Йорк, извършен само с директна енергия от фотоволтаични панели.

Пилотите

Слънчев импулс 2 извършва поетапно 35 400-километровото си околосветско пътешествие, като Бертран Пикар и другият швейцарец Андре Боршберг се сменят на пилотското място в едноместния самолет.

Андре Боршберг и Бертран Пикар
Андре Боршберг и Бертран Пикар

Боршберг пилотира и 6 437-километровия полет от Япония до Хавай, който продължи 118 часа. Така постави нов рекорд за непрекъснат полет в историята на авиацията.

Полетът Севиля – Кайро се очаква да е последният, който ще бъде извършен от Боршберг за проекта. Той продължи два летни сезона.

 Слънчев импулс 2 (Si2)
Слънчев импулс 2 (Si2)

Началото

Пътуването започна на 9 март 2015 година в Абу Даби, Обединени арабски емирства, и се очаква да приключи отново там.

Енергията

Единственият му източник на енергия е светлината от Слънцето, която се преобразува в електрическа енергия. Тя се използва директно в четирите електрически двигателя, които задвижват също толкова витла. Фотоволтаичните панели зареждат и акумулаторни батерии за нощните полети.

- реклама -