Слънчев импулс- 2
"Солар импулс" 2

Слънчев импулс се приземи в Египет

„Слънчев импулс-2“, самолетът, задвижван със слънчеви батерии, се приземи на летището в египетската столица. Това е предпоследната спирка в околосветската му обиколка.

Самолетът кацна в Кайро два дни след излитането си от испанския град Севиля.

Маршрутът на Солар импулс

Тръгнал от Абу Даби на 9 март 2015 година, самолетът последователно кацаше в Оман, Индия, Мианмар и Китай. Заради лошо време миналото лято „Слънчев импулс-2”(Solar impuls-2) се приземи по спешност в Нагоя, Япония, където изчака близо 2 месеца.

Машината излетя за Хавай, където кацна на 3 юли 2015 година. Тогава бяха открити повреди в слънчевите батерии. За смяната им беше нужно време и продължението на обиколката беше отложено за 2016 година.

На 11 юни, като прелетя над територията на САЩ, самолетът се приземи на международното летище „Кенеди” В Ню Йорк. На 23 юни машината прекоси Атлантика и пристигна в Испания.

Технически данни на Солар импулс

„Слънчев импулс-2” е конструиран в Швейцария и е подобрена версия на предшественика си „Солар импулс”. Размахът на крилете му е 72 метра и тежи 2,3 тона. На самолета има 17 000 слънчеви акумулаторни батерии, които задвижват четири електромотора. Скоростта на машината е около 140 км/ч.

- реклама -