слънчев импулс

Слънчев импулс 2 завърши околосветското си пътешествие

Слънчев импулс 2 завърши околосветското си пътешествие като се приземи в Абу Даби.

Задвижваният със слънчева енергия самолет завърши своето околосветско пътешествие като разчиташе единствено на соларните си панели.

Пилотът и създател на необикновения самолет – швейцарецът Бертран Пикар приземи машината без усложнения в 3:05 часа българско време на летище „Ал Батен“, недалеч от столицата на Обединените арабски емирства.

Самолетът с ширина по-голяма от тази на „Боинг 747“ и тегло по-малко от това на лек автомобил завърши своето пътуване от 42 хиляди километра през четири континента без да използва нито една капка гориво.

Бертран Пикар, пилот: „Светът се върти. Ако искаме добър жизнен стандарт, трябва да обърнем поглед към чистите технологии и възобновяемата енергия. Пътешествието на „Слънчев импулс 2″ не е просто страница в новата история на авиацията. То е успех за историята на енергетиката“.

Последният етап на околосветското пътешествие на „Слънчев импулс 2“ започна в 1:30 българско време на 24 юли. Самолетът излетя от Кайро след неочаквано забавяне поради лошо време. Контролният център на полета изрази притеснение за краткия период, в който самолетът ще лети над Саудитска Арабия. Причината- трябва да се справи с изключително високите температури по цялата ѝ територия. Полетът обаче премина без инциденти.

Полетът

Пътешествието на изградения от въглеродни нишки летателен апарат, чийто размах на крилата е 72 метра, започна през март 2015 година. Той излетя от Абу Даби в опит да стане първият обиколил света самолет, изцяло задвижван от слънчева енергия. По време на пътешествието си, „Слънчев импулс 2“ летеше на средна височина 9 хиляди метра със средна скорост между 45 и 90 километра в час.

За година и три месеца апаратът направи 16 спирки по пътя си около земното кълбо.

Още снимки вижте в Галерията!

- реклама -