Слънчев бряг

Слънчев бряг става на 60, а ето как изглеждаше преди Какао Бийч

Един от най-известните ни черноморски курорти – Слънчев бряг стана на 60 години.

Проектирането му започва през 1957 г., а както сами вероятно се досещате, навремето курортните комплекси по морето са изградени по разпореждане на ЦК на БКП.

Слънчев бряг е разположен в местност, която географите от край време наричали малката несебърска пустиня – безкрайни пясъци, оформящи дюни, сред които два кладенеца с геранила. От тези два кладенеца, отдалечени на километър от града, са пиели вода живеещите на полуострова.

На 6 юни 1959 година курорта посреща първия си чуждестранен турист – Вашек Силвестър от Чехословакия. Тази вечер празника на Слънчев бряг ще бъде отбелязан с концерт на примата на българската музика Лили Иванова в едно от най-известните крайбрежни заведения.

Слънчев бряг преди Какао бийч

Първият хотел „Калина“ е завършен през 1959 година. Преди това се появяват първият стол „Оазис“ и, о, Боже!, ресторант „Нептун“.

Само за ваше сведение: култовият хотел „Кубан“ се появява чак през 70-те години, като е първият, който предлага вариететно шоу. Достъпът обаче е силно ограничен.

Един от най-големите хотели е бил „Континентал“, който събирал 1500 легла. На Южния плаж в Слънчев бряг се е намирала и емблематичната „Фрегата“, която изгаря в пожар.

Милионният турист на комплекса е регистриран на 22 септември 1969 г. Официалната статистика сочи, че за периода 1959 – 1988 в Слънчев бряг са почивали 7 699 100 души.

До 1994-та година „Слънчев бряг” е еднолично акционерно дружество със 100 % държавна собственост. На 14 март същата година държавата продава 25 % от капитала му чрез първата вълна на масовата приватизация.

През последните години славата на курорта като рай за семейна ваканция, тишина и спокойствие са останали в историята. Слънчев бряг започва да страда от презастрояването и бързо се превръща в любима парти дестинация на младите българи и хиляди чуждестранни младежи, които го свързват с евтин алкохол и разгулни нощи.

Едва през последните години държавата започна да упражнява засилен контрол в курорта, след като той стана сцена на няколко криминални истории, а организираната престъпност бе разпростряла пипалата си над градчето. Постепенно започнаха да се премахват незаконни постройки и барове по крайбрежната линия, да се контролира шума от нощните заведения и бяха взети мерки за справяне с разпространението на наркотици.

- реклама -