Сладоледите стават все по-здравословни, българинът изяжда по 3,5 л на година

Българинът консумира средно по 3,5 литра сладолед годишно

През миналата година страната ни е произвела около 26 млн. литра сладолед. По този показател се нарежда на 16-а позиция сред страните в Европейския съюз, показват данни от анализ на Евростат за производството на сладолед в ЕС през миналата година. Така средната годишна консумация на сладолед у нас е била около 3,5 литра на човек, което е под средното за ЕС, където годишната консумация е била около 6 литра на европеец.

Пазарът у нас на сладкото удоволствие, което в разгара на лятото е неизменна част в менюто на почти всяко домакинство, надхвърля около 100 млн. лева, показват данни на експерти в бранша. Общо компаниите у нас, които произвеждат сладолед, са над 20, но само половината от тях формират около 90 на сто от производството и продажбите на сладолед. Три от компаниите в Топ 10 пък формират около 70 на сто от производството и консумацията на сладкото удоволствие през лятото.

Водещите компании по производство на сладолед са съсредоточени в София, Варна и Велико Търново

Почти всички инвестират в производството на все по-здравословни продукти (сладолед и сладоледени торти) – с намалена захар, мазнини, вредни съставки и т. н. Част от водещите производители вече са намерили пазари и в Румъния, Албания, Македония, Косово, Италия.

Според експерти от бранша промишленото производство на сладолед у нас датира от около 70 години. Но пикът на производството е бил миналата година, като тенденциите са 2018 г. да достигне и да подобри този показател.

- реклама -