Колко струва охраната на Хари и Меган зад граница и ще могат ли да си я позволят

Новият живот на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл в Канада, в която херцогът и херцогинята на Съсекс възнамеряват да прекарват значителна част от годината след отказ от статута на висши членове на кралското семейство, ще нанесе значителен удар върху бюджета на Скотланд Ярд. Това съобщи „Таймс“.

Обезпечаването на безопасността на двойката във Великобритания струва на полицията 600 000 британски лири годишно (780 000 долара).

Животът в чужбина значително ще увеличи свързаните с това разходи.

Столичните полицаи се опасяват, че искането на Хари и Меган да бъдат считани за „лица, ползващи международна защита“, може да доведе до това бюджета на звеното, защитаващо кралското семейство, „да излезе извън контрол“.

Двойката „не е измислила напълно последствията от преместването им в Канада в областта на сигурността и поставя лондонската полиция в затруднено положение“, каза бивш шеф на Скотланд Ярд, чието име не е посочено. Според документи, с които Таймс разполага, полицейското управление вече изпитва недостиг на офицери-специалисти по охрана на кралското семейство.

По време на неотдавнашна седемседмична ваканция в Канада шестима офицери постоянно пазеха внука на кралицата и съпругата му.

Хари, Меган, Арчи, Канада

Общо имаше 10 служители на британската полиция. В същото време се обръща специално внимание на осигуряването на безопасността на Хари, като се вземе предвид неговият военен опит, който включва Афганистан.

Поради увеличаването на броя на официалните събития, включително такива в чужбина, в които участват членове на британското кралско семейство, разходите за полети на служители на охраната са нараснали от 3,47 милиона британски лири (4,51 милиона долара) през финансовата 2016-2017 година до 4,62 милиона паунда (6 милиона долара) през 2018-2019 г.

Цената за настаняването им в хотели е увеличена от 1,12 милиона паунда (1,45 милиона долара) през 2016-2017 г. на над 2 милиона паунда (2,6 милиона долара) през 2017-2018 г.

Като цяло, осигуряването на безопасността на британското кралско семейство, както посочва изданието позовавайки се на антимонархистката организация „Република“, годишно струва на данъкоплатците 106 милиона паунда (137,8 милиона долара).

Кралица Елизабет II подкрепи принц Хари и съпругата му Меган Маркъл в решението им да започнат „нов живот“. „Семейството ми има да разрешава трудни въпроси и предстои още много работа“, призна кралицата.

- реклама -