Скопие ще иска ток от нас за зимата

Скопие ще иска ток от България за зимата. Това предава „24 часа“. Очаква се помощта да бъде поискана на среща между служебния премиер Гълъб Донев и македонския му колега Димитър Ковачевски, който пристига у нас днес.

Срещата между двамата е организирана в последните дни след разговори между началниците на кабинетите на Донев и Ковачевски. Това е обяснил пред “24 часа” говорителят на кабинета Антон Кутев. В съобщението на МС е посочено, че във фокуса ще са въпроси от енергийната сфера.

Ковачевски пристига у нас след посещение в Белград, където участва в срещата на държавите от сръбската инициатива “Отворени Балкани”. Там той, сръбският президент Александър Вучич и албанският премиер Еди Рама обявиха, че заедно ще търсят помощ за закупуването на енергия от ЕС.

Че Ковачевски ще се обърне за помощ към България, стана ясно от интервю, което даде за сръбската държавна телевизия при визитата си в Белград. Пред нея той съобщи, че е в комуникация с българските власти за внос на електричество, произвеждано тук.

“Нека кажем, че имаме добро сътрудничество, особено в условията на настоящата енергийна криза, с оглед на това, че България е една от държавите в Европа, която има нетни излишъци на електроенергия заради нейната ядрена централа”, каза Ковачевски, цитиран от БНР. РСМ добива изцяло природен газ през руския тръбопровод, който минава през България.

Визитата му в София идва на фона на опитите на правителството му да събере мнозинство за конституционни промени. С тях българите трябва да бъдат вписани в основния закон на РСМ. Това е и едно от изискванията, за да започнат преговорите на Скопие за ЕС. Очаква се този въпрос също да бъде обсъден.

- реклама -