Скопие

Скопие се отказа от хартиеното билетче в градския транспорт

От 1 септември градският транспорт в Скопие премахва употребата на хартиени билетчета. В сила остават само тези, закупени от шофьора. Всички останали билети за превоз ще бъдат под формата на електронни карти.

Eлектронен билет

Системата за електронно плащане на превоза на пътници е въведена в македонския столичен транспорт през 2015 г., когато се използва само за безплатните карти за хора в напреднала възраст (над 62 години за жените и над 64 години за мъжете) и за ученици в основните и средните училища.

По данни на компанията за градски транспорт в Скопие от август до декември 2015 г. е бил пробният период на устройствата.

От януари тази година в употреба са пуснати и т. нар. неперсонализирани карти, които не изискват на тях да бъде отбелязано името на пътника, както и безплатните билети за всички студенти.

Хартиен билет само от шофьора

Паралелно с това продължаваха да се използват еднократните хартиени билети, купени от водача, както и талоните за 10 пътувания.

Освен другите стандартни начини за плащане на билет в Скопие е възможно и купуването му чрез мобилен телефон. Пътникът само трябва да набере съответния трицифрен номер и да доближи телефона си до валидатора в съответното превозно средство.

- реклама -