име

Скопие: Само ЕС и НАТО са спасението за Македония

Новото македонско правителство работи усилено по отстраняване на забележките, отправени от срещата във Варшава, чрез изграждане на добросъседски отношения. Това заяви македонският външен министър Никола Димитров по време на конференцията „Македония към пълноправно членство в НАТО“, посочвайки че Скопие трябва по-скоро да стане член на военния алианс.

Той заяви, че страната ще взема все по-голямо участие в международните мисии, а бюджетът за отбрана от 1% ще се покачи до 1,8 на сто. Димитров каза, че Македония и региона са били и са изложени на насилие екстремизъм и радикализъм, но Балканите са първата отбранителна линия на Европа, поради което е необходимо укрепване на южното крило на НАТО.

Американският посланик в западната ни съседка Джес Бейли каза, че през изминалата година са наблюдавани промени в политически план както в Македония. По думите му, това, което не се променя, е фактът, че НАТО е в основата на сигурността на неговите членки и партньори.

Той припомни думите на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, че страните от региона трябва да се възползват от възможността за членство в НАТО, но и да решат вътрешните проблеми на полуострова.

Бейли напомни, че Вашингтон остава партньор на Скопие в процеса към интеграция, добавяйки, че е необходим напредък в три области – извършването на приоритетните реформи заедно с укрепването на институциите, модернизация на армията и поддържането на добросъседски отношения със страните от региона.

Германският посланик Томас Норберт Герберих каза, че напрежението със Сърбия от миналата седмица е още един показател за важността да се работи усилено за изграждане на добросъседски отношения. Той подчерта, че целият случай е продукт на национализъм и етническо разделение, които са отново във възход.

„Независимо дали страните ще влязат в НАТО, е особено важно да се осъществят реформите, за да може държавите да бъдат конкурентоспособни. Членството в НАТО е целта, а влизането в НАТО и в ЕС е най-добрият начин да се стабилизира Македония”, посочи той.

- реклама -