Скопие

Скопие отказва да разкрива подробности от договора с България засега

Македонският министър на външните работи Никола Димитров заяви, че все още е рано да се обявяват подробности около договора за добросъседство между Скопие и София.

По време на съвместна пресконференция със секретаря на германското министерство на външните работи Михаел Рот той посочи, че има още три седмици до обявеното посещение на българския премиер Бойко Борисов и предстоят още стъпки, в рамките на които трябва да бъдат информирани първо македонското правителство и други политически актьори и след това обществеността.

„Съобщаването на точни формулировки сега може да повлияе на консултациите. Това, което мога да кажа е, че и македонската страна, и българската страна се ръководят от мотото „Ако унищожа теб, ще унищожа и себе си“. Базата за компромис, която постигнахме, е добра основа да се подпише текст, който и ние, и България с гордо изправена глава ще подпишем. Това беше целта и мисля, че двете делегации напуснаха преговорите с чувство, че в рамките на обстоятелствата направихме максимума“, каза Димитров, цитиран от БГНЕС.

По време на пресконференцията Рот посочи, че Македония се нуждае от реформи и помирение.

По думите му правителството на страната върви в положителна посока, но е необходимо и опозицията да се включи в процеса, за да може да се напредва по пътя на евроинтеграцията, за което Скопие има подкрепата на Берлин.

„Тази държава няма нужда от нищо друго, освен реформите и помирението. Правителството си постави сериозна програма за реформи. Аз мога само да се надявам тези стъпки да бъдат осъществени. Важно е реформите да бъдат проведени в интерес на държавата и нейния народ, тъй като бъдещето на Македония е в ЕС. През изминалата година в Европа беше загубено много доверие и сега е време то да се върне“, заяви още той.

По отношение на политическия климат секретарят на германското външно министерство изрази необходимост от помирение и връщане на диалога като важен елемент на демокрацията. „Моля ви да работите заедно, да си сътрудничите в интерес на държавата. Процесът на трансформация по пътя към ЕС е тежък, но накрая ще направи възможно хората да получат надежда за по-добро бъдеще в своята страна“, каза още той.

- реклама -