Скаридите, най-вече кралските, са сред най-предпочитаните морски дарове.
Вкусът на тези кралици на лятото зависи от това по какъв начин са отглеждани. Суровите скариди са кафяви, сиви или сини, а кулинарно обработените – розови или бели. Месото им е плътно и ароматно. Класифицират се по големина – по-големите са по-скъпи, затова кралските скариди са с най-висока стойност.
Скаридите са богати са на витамините В3, B12 и Е и на минералите желязо, магнезий и фосфор. Ценен източник на протеини и цинк, но имат високо съдържание на холестерол.
Хранителни стойности в 100 г скариди: 106 ккал; 20 г белтъчини; 2 г мазнини; 1 г въглехидрати; 152 мг холестерол.
Порция от 100 г скариди покрива около 70% от дневната потребност от изключително важния минерал селен, който участва в синтеза на молекулата на ДНК, съхраняваща наследствената информация, и съвместно с витамините с антиоксидантно действие – С и Е, както и с каротеноидите, инактивира свободните радикали, причиняващи раковите и сърдечносъдовите заболявания.
Ползите от тази храна е и в богатството й от антиоксиданти.
Основният тип антиоксидант в скаридите е каротеноидът, наречен астаксантин. Той е компонент на водораслите, които се консумира от скаридите. По тази причина скаридите са основен източник на астаксантин. Всъщност този антиоксидант е отговорен за червеникавия цвят на клетките на скаридите.
Редовната консумация на морска флора и фауна увеличава продължителността на живота и съществено намалява риска от злокачествени тумори в организма. Месото от скариди има благоприятен ефект върху състоянието и
функциите на храносмилателната система, стомаха и червата.
Жителите на дълбокото море също са полезни за красотата и здравето на нежния пол. Скаридите съдържат селен, витамин Е , който подобрява състоянието на кожата, ноктите и косата.
Морските продукти са известни и с високо съдържание на желязо. То участва в синтеза на червени кръвни клетки и хемоглобин и е необходимо за нормалното функциониране на организма и за предотвратяване на анемия и други заболявания.
Скаридите са страхотен източник на протеини.
В Америка се препоръчва в седмицата да има две хранения с морски дарове, като се изместят други ястия, които може да не са толкова здравословни.
И не на последно място – скаридите са мощен афродизиак. Високото съдържание на селен, йод, протеин, лизин и витамини в тях нормализира хормоните, подобрява настроението и дава сила. Благодарение на това и мъжете, и жените увеличават сексуалното си желание.
За ценители: фетучини със скариди
Необходими продукти:
1 пакет фетучини (вид плоска паста)
1/2 чаша масло
2 чаши течна сметана
1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер
1/3 чаша настърган пармезан
1/3 чаша песто от босилек
350 г обелени скариди
Начин на приготвяне:
Напълнете една голяма тенджера с леко подсолена вода и я оставете да заври. Добавете фетучините и варете в продължение на 8-10 минути. Добре е да ги оставите “ал денте”.
Отделно в голям тиган разтопете маслото на средно висока температура. Когато маслото се разтопи, добавете сметаната и черния пипер. Разбърквайте непрекъснато, за да не загори или кипне. Оставете да покъкри за 2-3 минути, като постоянно разбърквате.
След това добавете пармезана в получения сметанов сос, като продължавате да бъркате. Нека съставките се смесят добре. Изцедете фетучините и ги сложете в тигана при останалите съставки за 3 до 5 минути, докато сосът се сгъсти.
Отделно сварете скаридите за кратко, за да останат крехки. За 5 минути обикновено са готови. Сервирайте ги върху горещите фетучини.
Неустоима рецепта за скариди на тиган
Необходими продукти:
скариди – 250-300 г,
гренландски
чесън – 2 скилидки
копър
масло – 100 г
Начин на приготвяне:
Измиваме скаридите и хвърляме върху добре загрят тиган, в който сме разтопили маслото предварително.
Поръсваме с пресования чесън, или ситно нарязан, и бъркаме така около 10-15 мин. максимум.
Скаридите стават доста бързо, така че и на седмата минута може да ги свалите от котлона, но за да поемат добре от чесъна.
Сервирате с чаша шардоне!