изтребител

Скандално смениха критериите, по които да купим нов изтребител – ВИДЕО

Депутатите от парламентарната комисия по отбрана разпънаха на кръст военния министър Николай Ненчев по въпроса за закупуването на нов изтребител за ВВС.

Кой модел самолет отговаря на новите критерии

От БСП обявиха, че разполагат с информация, според която са променени критериите за оценка на предложенията за новия боен самолет. Критерият, който засяга продължителността на експлоатацията отпада, а се появяват два нови, свързани със сътрудничество, доставки на резервни части и боеприпаси. Тежестта на новите критерии е огромна – 1/3 от общата оценка на показателите.

Отпадането на коефициента за летателни часове ще наклони везните за американските Ф16, които ни предлага Португалия втора ръка, твърдят запознати.

Оказа се, че военният министър не участвал в избора на новия изтребител, а решението било взето от нарочна комисия в министерството и Института по отбрана.

Защо са променени критериите?

За отговор на този въпрос настояха не само от левицата, но и депутатът от ГЕРБ Валентин Радев, както и председателят на комисията Михо Михов. На което Николай Ненчев обясни, че ще провери казуса и ще даде отговор. Като поясни, че докато е работено по проекта, той оказвал никакъв натиск. Но, за него най-важното било, че работната група била постигнала консенсус по параметрите.

Още от дискусията в комисията по отбрана гледайте във видеото:

Според  процедурата за закупуването на нов многоцелеви изтребител, смяната на критериите не е позволена.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено