Унгария протести закон промява трудово законодателство извънреден труд

Скандалните промени в трудовото законодателство на Унгария влизат в сила

Унгарският президент Янош Адер подписа указа за влизане в сила на скандалния закон, който предизвика масови протести в страната.

Промените в трудовото законодателство ще позволят на работодателите да увеличат броя на часовете извънреден труд на година от 250 на 400 от 2019 г. Според Адер, който е политически съюзник на премиера Виктор Орбан, новият закон не намалява правата на работниците.

Протестите в Унгария срещу реформата на трудовото законодателство след Будапеща се разпростряха и в други градове в страната. Демонстрантите протестират и срещу държавния контрол над медиите. Участниците в демонстрациите призовават и за оставката на Орбан.

В град Сомбатхей преди два дни около 1 000 души излязоха на улицата и проведоха демонстрация пред местния вестник във връзка с едностранното, според тях, представяне на информация в полза на унгарското ръководство. В много други градове се проведоха протести срещу ограниченията на свободата на словото и корупцията. Стотици унгарци протестираха в градовете Капошвар, Шопрон, Мишколц.

 

Миналата седмица в Будапеща имаше многохилядни протестни действия срещу промените в трудовото законодателство на Унгария, които бяха приети от унгарския парламент.

Унгарските студентски и опозиционни организации изразиха несъгласие с новата трудова реформа и призоваха за демонстрации, които в първите дни доведоха до сблъсъци с полицията в парламента. Най-голямата демонстрация се състоя миналата неделя с участието на около 10 000 души.

Унгарската полиция задържа над 50 души за нарушаване на обществения ред и нападение срещу полицейски служители. По време на протестите 14 полицейски служители бяха ранени в действията на протестиращите, а 8 полицейски автомобила бяха повредени.

В нощта на 17 декември депутати от опозиционните партии на унгарския парламент влязоха в сградата на централната унгарска държавна телевизия и радио компания MTVA с намерението да се обърнат към обществеността в ефир. Според информацията на унгарската информационна агенция към МВР в тези действия са участвали Демократичната коалиция, блока на Унгарската социалистическа партия и Диалог в името на Унгария.

Ръководството на MTVA обвини депутатите в злоупотреба с власт и подаде заявление в полицията.

Охраната на телевизионната компания не позволи на народните представители да излязат в ефир и ги изведе от сградата. В отговор депутатите заплашиха, че хиляди хора ще щурмуват сградата, ако тяхното искане за публично изявление не бъде изпълнено. Управляващата партия ФИДЕС – Унгарски граждански съюз осъди опозицията и заяви, че окупирането на медиите е неприемливо.

Същевременно председателят на Федерацията на унгарските синдикати Ласло Кордаш връчи на президента на Унгария Янош Адер писмо, изискващо връщането на реформата на трудовото законодателство за преразглеждане и започване на консултации по този въпрос между синдикатите и правителството. Според Кордаш, ако президентът подпише новия закон и той влезе в сила, протестите от улиците ще се преместят на работните места и това ще парализира работещия сектор в Унгария.

- реклама -