Скандална корица на „Шарли Ебдо“: Сравниха Мегън Маркъл с Джордж Флойд- СНИМКА

Френското сатирично списание „Шарли Ебдо“ е подложено на остра критика, след като публикува скандална корица, която някои потребители на социалните медии определиха като расистка и отвратителна.

На корицата е изобразена кралицата на Великобритания Елизабет II, която притиска коляното си към врата на Меган Маркъл, а надписът гласи: „Защо Меган напусна Бъкингам“, пише в своя сайт Ал Джазира.

На рисунката, Маркъл, херцогинята на Съсекс и съпругата на принц Хари, лежи на земята, казвайки: „Защото не можех да дишам повече.“

Карикатурата пресъздава сцената, когато Джордж Флойд, чернокож американец, беше убит от полицай от Минеаполис през май миналата година.

Видеоклипове, споделени онлайн по това време, показват, че полицаят Дерек Шовин, който е бял, притиска с коляно врата на Флойд близо девет минути, докато Флойд моли за живота си, казвайки му, че не може да диша, след което спира да се движи.

Убийството на Флойд предизвика вълна от протести в САЩ под наслов „Животът на чернокожите има значение“ срещу полицейската жестокост и расова несправедливост, като демонстрантите излязоха по улиците в градовете по цял свят в знак на солидарност. Минеаполис тази седмица се съгласи да изплати 27 милиона долара на семейството на Флойд по делото за неговата смърт.

Маркъл е от смесен брак: майка й е чернокожа, а баща й – бял. След като се ожениха през 2018 г., Маркъл и принц Хари се оттеглиха от кралските си задължения и сега живеят в Калифорния.

В интервю, излъчено миналата седмица, Маркъл разказа пред Опра Уинфри защо двамата с принц Хари отстъпиха от кралските си задължения. Тя обвини неназован член на кралското семейство, че е направил расистки забележки и опасения относно това колко тъмна ще бъде кожата на сина й Арчи преди раждането му.

Бъкингамският дворец заяви в изявление тази седмица, че въпросите, повдигнати в интервюто „предизвикват загриженост“ и че кралското семейство ще ги разгледа в семеен кръг.

Обсъждането на корицата бе широко разпространено в „Туитър“ в събота, като някои потребители заявиха, че това е оскърбително.

Д-р Халима Бегум, главен изпълнителен директор на Runnymede Trust, британски аналитичен център по въпросите на расовото равенство, каза, че корицата е „погрешна на всяко едно ниво“.

- реклама -