Скандали, забележки и викове „оставка“ в парламента

Със скандал и размяна на остри реплики между управляващи и опозиция стартира днешното първо за седмицата заседание на парламента.

Поводът – настояването на депутатите от „БСП за България“ в пленарно заседание да присъства премиерът Бойко Борисов, който да даде информация пред Народното събрание как ще се отрази на бюджета предложеният от правителството план за прилагане на социално-икономически мерки, които трябва да помогнат на страната ни да преодолее негативни последици от COVID-кризата.

„Министър-председателят да дойде и да не говори пред парламента за мазнинки, това може да го казва на улицата, тук да дойде с числа“, първа настоя лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Тезата ѝ подкрепиха няколко нейни колеги от парламентарната група, а всяко следващо изказване постепенно повишаваше напрежението в пленарната зала. Въпреки уверението на председателя на парламента Цвета Караянчева, че ще информира премиера за искането на опозицията, критиките продължиха, а в залата се чуха и възгласи „оставка“.

„Моля за тишина! Моля да си седнете на местата!“, призова напразно на няколко пъти Караянчева.

Най-силни реакции предизвика изказването на депутата от БСП Стоян Мирчев, който от парламентарната трибуна нарече премиера „голям страхливец“, защото, според него“, се „крие като мишка“.

Квалификациите му към министър-председателя принудиха председателя на парламента да му наложи наказание „забележка“, но и това не доведе до стихване на емоциите сред депутати.

„Моля да не правите скандали в залата!“, призова за пореден път Караянчева.

Намеси се и председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. „Моля ви, г-жо председател, да направите всичко възможно, за да запазите авторитета на Народното събрание, който се руши грубо, просташки. Колеги от тази трибуна демонстрират поведение, което не подхожда на народни представители“, настоя тя.

В крайна сметка всички депутатите от „БСП за България“ демонстративно напуснаха пленарната зала, а заседанието продължи по предварително одобрения дневен ред.

- реклама -