Скандали в парламента: Кирил Петков не се яви на блиц контрол (Обзор)

Скандали в парламента: Кирил Петков не се яви на блиц контрол. Нова порция напрежение и обвинения към управляващите – в залата се стигна отново почти до бой. Депутатите чакаха Кирил Петков за блиц контрол, но той така и не се появи, съобщава NOVA

Тошко Йорданов прикани групата на ПП да се обадят

 и да доведат министър-председателя и министъра на финансите и да не се крият като „жени в някое мазе“. Председателстващият заседанието определи квалификациите като недопустими и сексистки.

От своя страна Йорданов се извини на дамите и призова двамата да дойдат като мъже да отговарят

Остра реакция имаше и от ГЕРБ. „Всички се крият като мишки. Да дойде Генчовска, явно каквото да стане той казва, че тя взама решенията, да дойде да я питаме за газа за петрола“, прикани Тома Биков.

Изгонването на руските дипломати също доведе

до нови обвинения към Петков.

„На тази трибуна премиера е стоял и ни е лъгал! Най-тъпото е, че руснаците ни свалят от власт, дай да ги гоним….пропускате… ние от ИТН сме руски шпиони“, заяви иронично Тошко Йорданов.
От „Има такъв народ“ са изискали стенограмата от 9 май от Съвета по сигурността в Министерски съвет, но се укривала, твърдят те.

Заради казуса с руските дипломати, „Възраждане“ ще

сезират и прокуратурата. „Според нас от лицето Кирил Петков злоупотреби със служебното си положение и е извършил престъпление. Ще поискаме временно отстарняване от длъжността и ще видим как ще действа главния прокурор“, каза Костадинов.

Основните въпроси към вицепремиера в оставка Корнелия Нинова бяха именно за ескалацията в отношенията София – Москва.

„Това правителство падна, то е в оставка.

От 2 дни имаме ясна позиция. Кирил Петков не може и да си помисля да е министър-председател на тази държава“, категорична бе Нинова. Кирил Петков трябваше да инспектира газовата връзка с Гърция, но отлагането на блицконтрола вдигна градуса на напрежението.

„За пореден път не спазва правилата на Конституцията. Измислили са си пътуване незйнано къде да не се яват в НС когато държавата е изправена пред серия от кризи“, подчерта Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Според Мирослав Иванов обаче да се говори

че са нарушени правилника или Конституцията не е издържано. От своя страна Рамадан Аталай припомни, че премиерът е казал, че от 1 юли ще тече газ по интерконектора. „Той е отишъл да реже лента, а не е завършено и няма акт 16“, каза депутатът от ДПС.

Още по темата:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено