София Бекатору, скандалът със сексуален тормоз
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Скандалът със сексуалния тормоз в гръцкия спорт се разраства

Скандалът със случаите на сексуален тормоз в гръцкия спорт продължава да се разраства. Днес още няколко атлети подкрепиха разкритията на олимпийската шампионка София Бекатору.

43-годишната Бекатору разкри, че е била жертва на сексуален тормоз от страна на високопоставен представител на Федерацията по ветроходство по време на подготовката си за Олимпийските игри в Сидни. Тогава тя е била на едва 21 години. Двукратната олимпийска медалистка сподели, че въпросният служител на Федерацията я е поканил в хотелската си стая под претекст да обсъждат подготовката и за Игрите в Сидни през 2000 година, а след това се е възползвал сексуално.

Първоначално Бекатору не назова извършителя. Федерацията по ветроходство първоначално заяви, че от случилото се са минали много години. После обаче поиска оставката на вицепрезидента Аристеидис Адамопулос. Адамопулос е и член на управляващата партия в Гърция Нова Демокрация, като към момента членството му е замразено. Той да отрича да е направил нещо нередно. Прокуратурата вече започна разследване на случая и взе показания от представители на Федерацията. Показания даде и самата Бекатору, която се срещна и с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу.

Действията на Бекатору бяха поощрени от Гръцкия олимпийски комитет и от премиера Кириакос Мицотакис. „Време да изкореним насилието на хората с власт спрямо тези в по-слаба позиция“, заяви Мицотакис.

Скандалът обхвана не само спорта, но солунския университет

Скандалът се разрастна, след като още спортистки обявиха, че са били жертва на сексуален тормоз. Първа това стори друга ветроходка – Марина Сикогию. Тя е била на 20, когато шеф на федерацията и оправил неприлични предложения в автомобила си.

Мания Бикоф – бивша състезателка по водна топка – разкри, че докторът на отбора винаги ги е карал да се събличал чисто голи, без значение за каква манипулация.

Рабеа Ятриду – бивша световна шампионка по плуване – също се оплака от извратен доктор. „Отидох за преглед на коляното, а той ме накара да се съблека гола. Опипа ме навсякъде, по цялото тяло“, каза Ятриду.

Десетки жени от други професионални области сториха същото. Много от тях твърдят, че са били жертва на преподаватели в Солунския университет „Аристотел“, който е едно от най-престижните висши учебни заведения в страната. Дек анът помоли прокуратурата да започне разследване. Според гръцкото законодателство обачеповечето от тези деяния не подлежат на наказателна отговорност, тъй като са се случили преди десетилетия.

Мария Бекатору е олимпийска шампионка от Игрите в Атина през 2004 година. Четири години по-късно спечели бронзов медал в Пекин. Бекатору носеше и знамето на Гърция на игрите в Рио. Тя има две деца.

- реклама -