сн. БНР

Скандалът, който не трябва да бъде заметен под килима

Скандалите в българското политическо пространство не стихват. Средата става все по- нетърпима и езикът, който все по-често се употребява в политическите среди става все по- вулгарен и непристоен. Извън обидите, които се превърнаха като че ли в устойчиво поведение на народните представители и партийни кадри в последните месеци, ежедневно избухват и скандали, в които опонентите се обвиняват едни други във всякакви грехове. Общото усещане  в публиката или така наречения суверен е освен много ама много лош вкус в устата е и за наличието на някакво ужасно задкулисие, което за повечето хора е меко казано необяснимо( като изключим самите участници в него).

Поредният скандал, който избухна вчера и поредните обвинения, които бяха разменени между  представителите на различни парламентарно представени партии постави поредната порция въпроси, които висят без отговор в пространството. Този път скандалът е отвъд станалите обичайни за бюджета, за НСО, за ковид мерките, за компетентността на този или онзи. Това е скандал, в който председателят на ПГ на ИТН директно обвини заместник-председателя на българския парламент в корупция и опит за предлагане на подкуп, с цел постигане на определени политически облаги.

В интервю за БНР, Тошко Йорданов от „ Има такъв народ“ заяви:

„Татяна Дончева е изключително нечистоплътен политически човек. Тя е човекът, който когато се говореше при кого ще отиде третият мандат, тръгна да обикаля част от нашите депутати и да им предлага да напуснат нашата парламентарна група; да ги убеждава да взима други с тях, за да вземат част от лицата на нашата парламентарна група, които да станат министри, обещавайки им министерски кресла, за да може да се опакова третия мандат, тогава няма значение кои ще го подкрепят. Включително и е драскала на едни листчета „половин милион ще ти дам.“ И добави „Листчетата ги е драскала и си ги е взела, но разговорът, който тя е провела, може да бъде доказан. Там, където е отишла да го води този разговор с човека от нашите, който може да излезе на детектор на лъжата и да потвърди всичко това, което казах, има камери. Това е факт”.

От своя страна Дончева очаквано отрече твърденията и ги определи като „ Бълнувания“ .

Дотук с репликите. Който се интересува може да ги прочете или чуе в записите на националното радио. Този скандал обаче поставя държавата и така наречената политическа класа в опасна ситуация. От една страна това не са просто думи и изречения изпуснати в общественото пространство.  Това са сериозни обвинения, които ако биха се оказали верни са тежко престъпление, а ако са неверни то аналогично говорим за друг вид престъпление, а именно сериозна клевета, прикриване на  информация и т.н.

Който и от вариантите да се окаже истинският, никой от тях не е добър.

Въпросът обаче е:

Ще се занимае ли някоя от институциите с този скандал? Кога и защо се бавят?

Необходимо е спешно да бъде изяснен казусът, в противен случай би изглеждало, че някой нарочно не желае да го направи. Редно е обществото да бъде наясно кой лъже и кой не. За първи път публично, представител на партия заявява определена цена от 500 000 лв за купуване на депутати. Също любопитно е откъде са тези пари, кой на кого ги дава и обещава. Логично е да се порови и стане публично достояние как се финансират тези партии и още и още

Процедурите по изясняването на тези въпроси би трябвало вече да бъдат задействани. МВР, ДАНС и прокуратурата защо не са се захванали със случая?

И другият фактор – президентът Радев, защо мълчи?

Скандалът е грандиозен от всяка гледна точка и НЕ трябва да бъде поредния, заметен под килима.

 

Автор: Люба Иванова за Флаш Нюз

- реклама -