Скандал зрее във Варна. Ограничиха куклените театри за децата в градините

Напрежение сред родители във Варна. Поводът – ограничителна заповед на кмета по образование Лилия Христова за провеждане на куклени спектакли в градините. Разпореждането е с дата 6.12.2018 г. Поводът – родители се жалвали в общината, че им събират пари за организирането на куклени театри за децата.

Христова разпорежда на директорите представленията за децата да бъдат ограничени до 2 годишно, „по повод на определени празници“.

Ето какво написа във фейсбук Цветелина Митева, която публикува копие от разпореждането на кмета по образование:

„Благодарение на това решение, в детските градини спряха регулярните представления и децата вече са посещавани от Куклен театър само два пъти през учебната година – да уточня, че отиват на място в градината, без децата да се извеждат от нея. Преди имаше представление всеки месец през учебната година. Това са 4 лева на месец от родителския джоб за Куклен театър на детето… Толкова не струват даже и цигарите!“

Варненски майки започнаха петиция срещу заповедта за ограничение на броя театрални представления в детските градини. Петицията „Да върнем кукления театър в детските градинина град Варна“ вече е събрала повече от 1000 подписа.

Лилия Христова, съобщи за Moreto.net, че при нея не са постъпвали сигнали на недоволни от оганичителната заповед родители. В петък тя е провела среща с дикертора на Държавен куклен театър – Варна Вера Стойкова. Предстои втора среща, на която да се уточни как представления на държавния куклен театър да стигат до децата в градините.

Директорът на кукления театър се опита да успокои надигащото се напрежение сред родителите.

„В момента обсъждаме и подготвяме решение, което ще подкрепи и регламентира намеренията ни за съвместна дейност с Община Варна. В него ясно ще бъдат изложени правилата, по които наши спектакли ще гостуват в детските заведения, без децата да бъдат лишавани от срещите със стойностни представления, подходящи за тяхната възраст.“, написа в петък в страницата на театър във фейсбук Вера Стойкова.

За някои деца кукления театър в градината е единственият им достъп до театралното изкуство.

Кой може да каже дали 10 представления в годината са много за едно дете? 40 лева за година много ли са за образование на децата чрез изкуство? Изкуство, което учи децата на морални ценности. Такива каквито понякога не могат да научат в семейната среда – да разграничават доброто от злото, истината от лъжата, правилното от грешното.

- реклама -