цацаров

Скандал във ВСС, главният прокурор напусна заседанието

Главният прокурор напусна вбесен заседанието на ВСС след скандал. Повод стана неодобрението, което срещна идеята му за командироване на допълнителни магистрати в пограничните съдилища и прокуратури, както и увеличение на техните бюджети.

За целта, преди няколко дни обвинител номер 1 предложи да бъде сформирана работна група от представители на съдийската и прокурорската колегии във ВСС. Тя трабвяше  да направи анализ на натовареността на районните прокуратури и съдилища. Храмовете на Темида в пограничните райони на страната са свръх натоварени с наказателни дела поради миграционния натиск по южната ни граница с Турция и Гърция, твърди Цацаров.

Съдията от ВСС Соня Найденова се противопостави с мотива, че през първото тримесечие на тази година емигрантският поток е намалял с 20%. Освен това тя не приема необходимостта от сформирането на работна група, тъй като всяка колегия трябвало сама да вземе решението си.

4548984
Соня Найденова от съдийската колегия вбеси главния прокурор

Съдия Найденова критикува Сотир Цацаров и затова, че не е депозирал писмо с искането си, а съдийската колегия научила за идеята му от медиите.

Главният прокурор обаче се засегна лично и репликира: „Проблемът „не е съдийската, прокурорската колегия, проблемът Ви е, че предложението е направено от мен и касае съдилищата. Идете в Царево, идете в Свиленград и ще видите, че живият свят не е комисии, стратегии и всичко друго.“

След което Цацаров напусна заседанието на ВСС, тръшвайки шумно вратата след себе си. Преди това той обяви, че оттегля предложението си.

Реакцията на обвинител номер 1 предизвика недоволство в други членове на съвета, които коментираха поведението на Цацаров като неприемливо и неуравновесено.

- реклама -