Еманюел макрон, неваксинираните, ваксина, Франция, президент

Скандал във Франция: Макрон обеща да направи „живота труден“ на неваксинираните

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще продължи „да тормози“ неваксинираните французи. В интервю за „Паризиен“ Макрон каза, че ще ограничи възможно най-много достъпа на хората без имунизация срещу коронавирус до ключови аспекти от обществения живот.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че смята да „направи труден живота на неваксинираните“.

Изказването на президента идва в момент, в който в парламента текат обсъждания на законопроект, който цели да превърне здравния пропуск в страната във ваксинационен от средата на месеца. Ако мярката бъде приета, това ще значи, че документът няма вече да важи за преболедували или за представили отрицателен тест.

Заради създалата се полемика в пленарната зала, председателят на Националното събрание преустанови дебатите, проточили се тази нощ. Малко преди това депутатите подновиха обсъждането на законопроекта, след като бяха преустановили изненадващо дебатите в нощта на понеделник срещу вторник.

От опозицията обаче се противопоставят на идеята и опозиционни политици заявиха, че президентът е отишъл твърде далеч с предупрежденията си, че от 15 януари хората без ваксина няма да могат да ходят на места като ресторанти, кина и кафенета.

В интервюто си за „Паризиен“ Макрон заяви още, че не иска да „ваксинира със сила“, а се надява да насърчи повече хора да получат ваксина „като ограничи максимално техните дейности в социалния живот“.

Във вторник Франция съобщи за 271 686 нови случая на Covid-19 за денонощие – най-голям брой от началото на пандемията.

Еманюел Макрон обяви още, че решението му дали да се кандидатира за втори мандат начело на Франция на изборите през април зависи от „здравната и политическата ситуация в страната“. Сегашните проучвания дават на френския президент сериозна преднина пред вече заявените кандидати за поста му.

- реклама -