шахмат. шах, шаха
Снимка: pixabay.com

Скандал в шаха заради нов спонсор – фирма за уголемяване на гърди

Няколко дни, след като световната федерация по шахмат Fide обяви нов спонсор, вече има скандал по темата. В началото на седмицата Fide обяви договорът с „глобална медицинска компания“, който е до края на 2022-а. По този повод и следващата година беше обявена на „Годината на жените в шаха“. Оказа се обаче, че договорът е с Motiva – компания, която произвежда силиконови импланти за уголемяване на гърди. Това доведе и до реакция сред гросмайсторките.

Проблеми има и в друго отношение – според специализирания сайт Lichess, няма голямо и достоверно изследване на безопасността на имплантите. Лабораторията, която е провела предишното изследване, пък участва в промотиране на продуктите на Motiva.

„Шахът уж е игра, която разчита на мозък, а не на цици. И би трябвало да се дистанцира от подобно промотиране на назадничаво мислене“, казва гросмайсторка.

„Това е унизително. Съмнявам се, че Fide би взела за спонсор на мъжкото световно първенство компания за уголемяване на пениси“, казва друга.

Дамите говорят анонимно, тъй като приходите им зависят от Fide. В световния шахмат има само 39 гросмайсторки жени и над 1200 гросмайстори мъже. След като Netflix пусна The Queen’s Gambit обаче интересът към играта нарастна.

„Fide не окуражава пластичната хирургия. Но ако възрастен свободно направи своя избор, нашата организация препоръчва Motiva. Това е компания, демонстрирала силната си отдаденост на жените“, се казва в изявление на шахматната федерация.

- реклама -