Корнелия Нинова БСП Народно събрание председателски съвет законопроекти

Скандал в парламента! БСП напуска Председателския съвет

БСП напуска Председателския съвет в НС.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. Поводът: Народното събрание не разглеждало законопроекти, внесени от опозицията.

„Напускаме Председателския съвет – там решавайте вие каква законодателна програма да внасяте в зала. В комисиите, в които имаме внесени законопроекти, днес внасяме подписи на една трета от депутатите, членове на комисията. Искаме задължителното свикване на комисии, с извънреден дневен ред, разглеждане законопроектите на „БСП за България“, посочи Нинова.

Тя обвини Димитър Главчев в двойни стандарти, който по-рано апелира БСП към процедура, с която да внесе сама предложенията си в зала.

„Знаейки, че не можем да го направим, тъй като не са изтекли сроковете, фиксирани в правилника. Тази процедура не важи за управляващите, влиза закон и на другия ден се гледа, ясни са двойните стандарти. Не разчитаме вече на дадена дума, защото вече многократно поставихме въпроса, беше ни давана такава и не се изпълняваше“, посочи Корнелия Нинова.. „Има хубава новина- на втория месец от свикването на парламента има внесени законопроекти от МС и от управляващото мнозинство. Очевидно нещо ще свършим преди да се разпуснете във ваканция, изморени от тежкия труд“, каза още Нинова.

Преди това зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев възрази от парламентарната трибуна срещу начина на работа на българския парламент, в който се гледали единствено и само законопроекти, внесени от МС или от управляващото мнозинство.

„Има внесени законопроекти, които не се гледат в комисии, считаме, че това е тенденциозно отношение към опозицията. Разбирам желанието ви да има конфронтация, сблъсъци и по такива проблеми, но ние трябва да уважаваме българските граждани. Близо 1 млн. български граждани са застанали зад законодателните инициативи на „БСП за България“, изтъкна Стойнев.

„Ваша е волята дали ще гласувате за или против законопроектите, но те трябва да се дебатират в пленарна зала. Високомерно отхвърляте тези законопроекти, дори не си правите труда да ги гледате в комисии. Тази тенденция, не е насочена толкова към нас, това не ни обижда, това е вашият стил. Тя е насочена към българския парламентаризъм. Докато тази тенденция не се смени нямаме място в председателския съвет“, категоричен бе Драгомир Стойнев.

От своя страна председателят на парламента Димитър Главчев се обърна към депутатите от БСП-защо след като не са съгласни с дневния ред на парламента, не направят съответните законопроекти. Главчев обясни, че ще изпрати писма до всички председатели на парламентарни комисии, в които ще ги подкани към своевременно разглеждане на законопроектите в комисии.

- реклама -