Скандал в НС: Кирил Петков пак избяга от блицконтрола (На живо)

Поредният скандал в НС избухна днес, след като премиерът бе обвинен, че пак избяга от блицконтрола.

В залата присъстват единствено вицепремиерите Корнелия Нинова и Гроздан Караджов. В същото време обаче нито Кирил Петков, нито вицето и финансов министър Асен Василев са там. Това пък предизвика гнева на опозицията, защото искаха двамата да им отговорят на въпроси за подписания с лондонската Gemcorp меморандум за 1 милиард.

Financial Times: Връзките на лондонската Gemcorp с Русия

Разследване на сайта bird.bg показа, че зад въпросната група стоят руски олигарси. В същото време преди няколко дни финансовият министър заяви, че компанията била доведена при тях от представител на посолството на САЩ. И по-конкретно търговското аташе. Тази информация обаче бе опровергана от самата чуждестранна мисия.

Кой лъже? Американското посолство отрича да са водили Gemcorp в МС

„Може би премиерът смята, че днес е професионалния му празник, тъй като е деня на шегата и лъжата и има право да празнува. Но, щяхме да го отпразнуваме заедно“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Председателят на НС Никола Минчев обясни, че

Петков е възпрепятстван да присъства

поради служебни ангажименти. Той обеща на депутатите следващата седмица да определи нарочно време, в което премиерът да отговаря на депутатските питания. ГЕРБ-СДС, „Възраждане“ и ДПС обаче настояха целият блиц контрол да отпадне днес. И вместо това да се проведе следващия петък в присъствието на всички членове на МС, както изисква парламентарният правилник.

„Какъв ще е този контрол на части? Ние сме се подготвили с въпроси за други хора. Ние имаме интерес да питаме премиерът Кирил Петков“, заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

„Каква трагедия се разиграва, при положение, че четири години никой не можеше да докара вашия премиер Бойко Борисов тук, за да отговаря на каквито и да е въпроси“. Това пък репликира Борислав Гуцанов от БСП.

В същото време участници в протеста на полицаите, които тази сутрин започнаха изграждането на палатки пред Министерството на финансите, публикуваха в социалната мрежа снимки с премиера Кирил Петков, на които се вижда как той е спрял да поговори с тях. Според представители на СФСМВР срещата се е състояла тази сутрин.

Това пък провокира нова вълна недоволство

От „Възраждане“ обявиха, че през „антикорупционната търсачка Гугъл“ са засекли Петков да се разхожда безцелно по улиците на София“. „Освен ако разходката му не е по някаква неотложност, молим да проверите дали все пак не е тръгнал към Народното събрание да отговори на въпросите ни“. С този призив се обърнаха от партията към председателстващия заседанието. „Ако е тръгнал към нас, ще го посрещнем“, отговори им Атанас Атанасов, зам.-председател на парламента.

От ДПС също излязоха с подобен апел. „Има снимки на Петков от граждани. Свържете се с него, да не се крие като мишка в МС. Ако е мъж да дойде да отговаря тук, защото стига се е крил. Вчера чухме, че явно е прекалил с нещо“, апелира депутатът от движението Хамид Хамид.

- реклама -