*Автор: Иван Георгиев

Скандал в Мерданския манастир – Майка Доротея: Монахини опитват да ме отровят

Жесток скандал се вихри в един от най-големите и стари манастири в търновската епархия – „Св. 40 мъченици“. Старата игуменка майка Доротея се оплаква, че новите монахини опитват да я отровят.

Те пък твърдят, че тя не е добре с психиката.

Всяка от двете страни има своя версия. След половин век служба на Бога обаче майка Доротея е изгонена от Мерданската света обител и остава на улицата без дом и без никакви средства за препитание.

Конфликтът

Причината за това е конфликтът на майката с изпратените преди две години от Търновската митрополия две нови монахини и две послушници в манастира. Какво се е случвало през тези две години зад дебелите зидове на манастира външните хора могат само да гадаят. Всяка от двете страни има своя версия, която защитава.

Според новата управителка на Мерданския манастир, сестра Серафима, в основата на конфликта, прераснал в скандал, била старата майка Доротея, която още в самото начало отказала да приеме изпратените от владиката нови монахини и се опитвала всячески да им прави спънки.

Контра

Майка Доротея на свой ред отрича по-голямата част от обвиненията. Тя признава, че не е искала да приеме в манастира новите монахини, тъй като отзивите, които получила за някои от тях, не били никак добри.

Някои от тях били сменили по 5-6 манастира, преди да дойдат тук. Самата Серафима не отрича, че преди Мерданския манастир е била на служба в Русия, Гърция, а в България – в Батошевския Петропавловския и Присовския манастир.

На въпроса каква е причината да не се задържи за дълго време в нито един от тях, отговаря: „Това не е ваша работа!“.

Самата майка Доротея споделя, че още от първия ден не харесала Серафима и другата от монахините – Ефимия, и твърди, че не тя тях, а те нея са тормозили в продължение на две години. Тормозът се засилил особено след като Серафима била назначена от владиката за старша сестра на манастира и така Доротея била принудена да мине под нейно подчинение.

Разбиване

„Още в началото разби бравата на вратата на стаята ми и аз бях принудена да я подпирам отвътре с една тояга. Отначало ме обиждаха и вдигаха скандали. След това, когато разбраха, че владиката е на тяхна страна, станаха още по-агресивни.

През месец юни ме оставиха цял месец без хляб.

От храната, която ми даваха, непрекъснато ме болеше стомахът. Може да са слагали нещо в нея, за да ме отровят, знам ли? След като спрях да ям от тази храна, ми мина. Започнах да си купувам бисквити и да се храня само с тях.

Тогава ми забраниха да прекрачвам прага на манастира и да ходя до центъра на селото. Серафима ми каза, че ще спре да ми внася здравните осигуровки.

Не ми купуваха лекарства за кръвното, а на мен не даваха да отида сама да си ги купя или да се обадя и да помоля някой от селото да ми ги купи.

Накрая всячески се опитваха да ме изкарат луда“, със сълзи в очите рони думите една след друга майка Доротея.

На 19 август вечерта Доротея напуска манастира. Според Серафима и останалите монахини тя си е тръгнала съвсем доброволно и отишла да живее при свои роднини в село Козаревец. Версията на бившата игуменка е по-различна: „Ако не бях се махнала, щяха да ме убият!“. Тя разказва, че няколко дни по-рано тормозът над нея се засилил и ескалирал.

Станал желано място след проект за 350 бона

„През една вечер се чу трясък от нещо, все едно разбиваха, и четирите влязоха в стаята ми. Серафима каза, че ще забрани на хората от Мерданя да ми купуват лекарства и изведнъж ме хвана за ръката и ми изтръгна телефона.

След това заключиха вратата на коридора и така аз се озовах като затворник. Не можех да изляза извън сградата, защото по прозорците има решетки.

След известно време ми върнаха телефона и аз тайно успях да се обадя на роднините си в Козаревец да дойдат и да ме приберат, защото тук искат да ме убият“, разказа майка Доротея.

Тя е дълбоко огорчена не само от поведението на новите управители на манастира, но и на владиката Григорий,

от когото очаквала подкрепа, след като половин век е отдала в служба на Бога и на църквата.

Майка Доротея сподели още, че манастирът бил спечелил проект за ремонт на църквата на стойност 350 хил. лв. и че вероятно заради тези пари храмът станал изведнъж толкова желано място за новите монахини.

*Автор: Иван Георгиев

- реклама -