Скандал в комисията по ревизия: Причината- проверката на Манолова в „Булгартрансгаз“

Със скандал и размяна на остри реплики между депутатите започна днешното заседание на Временната парламентарна комисия, която прави проверка за евентуални злоупотреби и нарушения при разходването на средства от изпълнителната власт през последните 10 години.

Причина за напрежението бяха действията на председателя на комисията Мая Манолова от петък миналата седмица, когато тя, заедно с други депутати, направиха изненадваща инспекция на държавния газов оператор „Булгартрансгаз“, за да иска дружеството да предостави пълната документация по строежа на газопровода „Турски поток“. В конкретен повод пък се превърна искането на депутата от ГЕРБ Дани Каназирева, която настоя Манолова да обясни в качеството си на каква е била там – на председател на комисията, на народен представител или друго качество.

„На какво правно основание бяхте там“, настоя за отговор Каназирева, според която колегите от ГЕРБ не са били уведомени за посещението съгласно правилата за работа на комисията. Тя хвърли и директни обвинения към Мая Манолова, упреквайки я в това, че използва председателската си позиция за пиар акции: „Тази комисия ви е нужда, за да минете 4-процентовата бариера на следващите избори.

„Това дружество има какво да крие“, отговори на свой ред Мая Манолова, която увери, че е направила всички опити да уведоми народни представители от ГЕРБ, но по различни причини те на са присъствали. Някои от тях пък не отговаряли не телефоните си.

Въпреки това каскадата от размяна на реплики продължи, а част от спора се прехвърли върху това умишлено ли от дружеството не са представители необходимите документи на електронен носител, които са големи по обем, за да бъдат доставени на хартия, оправдавайки се, че скенерът им не работи.

Това е опит са се осуети получаването на информация, осъмни се Калоян Янков от „Демократична България“.

„Нулев резултат от работата на тази комисия“, намеси се Тома Биков от ГЕРБ.

В крайна сметка депутатите от комисията решиха да извикат на изслушване на утрешното заседание министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, както и на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

- реклама -