Испания
сн. БГНЕС

Скандал в Испания заради ваксинацията на две принцеси в Абу Даби

Информациите, че сестрите на испанския крал Фелипе VI са били ваксинирани срещу коронавируса в ОАЕ, предизвикаха шумотевица в Испания.

Твърдата лява партия Подемос, част от управляващата коалиция, заяви, че подобни „привилегии“ дискредитират монархията.

Според „Ел Мундо” и „Ел Конфеденсиал” принцеса Елена (57) и принцеса Кристина (55) са получили ваксинациите през февруари, докато са посещавали баща си.

Вившия крал Хуан Карлос живее в изгнание в Абу Даби. Двете кралски особи все още не биха се класирали за ваксинация по испанската програма за имунизация срещу COVID-19, която дава приоритет на възрастните хора и най-уязвимите.

Хуан Карлос, който абдикира през 2014 г., се премести в Обединените арабски емирства (ОАЕ) през август на фона на нарастващи въпроси относно финансовите му сделки. Говорител на кралския дворец отказа да коментира информациите с мотива, че принцесите формално „не са част“ от институцията и дворецът няма думата за дейността им.

Подемос, младши партньор в коалиционното правителство на социалистическия премиер Педро Санчес, което е твърдо антимонархично, силно критикува кралските особи. „Ваксинирането на принцесите е повече новина, която допринася за дискредитиране на монархията. За обществеността това представлява преференциално третиране и привилегии“, заяви министърът на равенството Ирен Монтеро, член на Подемос, пред обществената телевизия TVE.

Монархията е един от няколкото въпроса, които разделят Подемос и социалистите, управляващи от януари 2020 г. Това е първият път, в който антимонархична партия е на власт, откакто Испания се върна към демокрацията през 70-те години.

Спорът за ваксинациите идва по-малко от седмица, след като Хуан Карлос уреди със задна дата дълг от близо 4,4 милиона евро с испанските данъчни власти в опит да избегне потенциално съдебно дело.

Бившият шеф на разузнаването на страната Феликс Санц Ролдан също е получил ваксината срещу коронавирус в Абу Даби по време на посещение при Хуан Карлос, съобщават испанските медии.

Шефът на генералния щаб подаде оставка през януари, след като беше разкрито, че той е бил ваксиниран в в Испания, въпреки че не е в списъка с приоритети.

- реклама -