Скандал с Евровизия: Румъния твърди, че дала точките си за Молдова

Нов скандал с Евровизия избухна вчера, след като Румъния твърди, че е дала точките си за Молдова, а не за Украйна.

„12-те точки, които страната даде за песента на Молдова, са отишли за тази на Украйна, която стана победител в конкурса“. Това заяви шефката на румънската делегация на песенния конкурс Юлияна Марчук пред обществената телевизия TVR. Марчук посочи, че към момента Румъния не знае защо се е случило това. И увери, че работата на журито в Букурещ е била в съответствие с правилата на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), откъдето очаква отговор за ситуацията.

Украйна спечели Евровизия 2022

Украйна спечели в събота конкурса с песента на „Калуш Оркестра“  – „Стефания“ получи най-много гласове от зрителите.

Преди това, след раздаването на точките от националното жури, начело беше Великобритания с песента на Сам Райдър Space Man.

По време на изпълнението си на финала „Калуш Оркестра“

отправи емоционален призив за освобождаване на хората,

блокирани металодобивния завод  „Азовстал“ в Мариупол.

„Призовавам всички вас, моля, помогнете на Украйна, Мариупол. Помогнете на „Азовстал“, веднага“, заяви фронтменът на групата Олег Псюк, обръщайки се към публиката.

Букмейкърите също определяха „Калуш Оркестра“ като фаворит за спечелване на Евровизия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната му ще направи всичко възможно, за да бъде домакин на конкурса „Евровизия“ следващата година във възстановения украински град Мариупол, съобщи агенция Укринформ.

„Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че един ден украинският град Мариупол ще бъде домакин на участниците и гостите на „Евровизия“. Свободен, мирен, възстановен!“, написа Зеленски.

Той благодари за победата на „Калуш Оркестра“ и на всички, които са гласували за Украйна.

- реклама -