Скандал с провокативна изложба в Ермитажа

Руски православни фундаменталист и защитници на правата на животните протестират срещу изложба в Ермитажа в Санкт Петербург, която показва убити на пътя животни в инсталации от белгийския мултидисциплинарен художник Ян Фабре, предава Artprice.

Изложбата под името „Jan Fabre: Knight of Despair/Warrior of Beauty” (до 30 април 2017), която предизвика буря от недоволство в социалните медии и искания тя да бъде закрита, е част от програмата Ермитаж 20/21, която има за цел да покаже съвременно изкуство в най-известните класически музеи. Над 200 творби на Фабре, вариращи от причудлива котка и карнавални сцени с препарирани зайци, птички, кучета и котки са разпръснати сред фламандските стари майстори в Зимния дворец и в частите за съвременно изкуство в сградата на Дворцовия площад.

Според заглавията в музеите (The Carnival of Dead Stray Dogs (2006) и The Protestation of the Dead Alleycats (2007)) става ясно, че Фабре иска да подчертае произведенията като изявление, заклеймяващо жестокостта към животните: „Изоставени, гладуващи, навъртащи се около натоварени пътища, тези животни получават признание в това изкуство“. Като екзорсист Ян Фабре се опитва да ги върне обратно към живота в карнавална премяна.“

Художникът се е изправял и преди пред гнева на активисти за правата на животните

в родния му Антверпен, Белгия през 2012, когато изпълнява пърформанс, в който хвърля котки във въздуха.

Михаил Пьотровски, генералният директор на Ермитажа заяви: „Всичко е напълно ясно с Фабре. Не е необходимо да сте гений, за да разберете какво казва, затова той определено не заслужава обвинение за малтретиране на животни.“

Въпреки че някои по-прями личности като певицата Елена Ваенга осъдиха изложбата на Фабре в Русия, други застават в защита на музея.

Ермитажът не отстъпи и изложбата продължава

Освен това тя се ползва с официалната подкрепа на Министерството на културата, което обикновено е по-консервативно и излезе с изявление, потвърждаващо правото на Ермитажа и на други музеи да избират собствени изложби.

Пьотровски заяви, че Ермитажът, който е известен с това, че подслонява котки, в момента работи с активисти за защита правата на животните с цел образоване на обществеността.

- реклама -