Скандал с Михаил Саакашвили на полско-украинската граница – СНИМКИ

ТАСС: Влакът, в който Михаил Саакашвили пътува към Украйна, е спрян на границата, пътниците са помолени да напуснат

Влакът, пътуващ по линията Перемишл-Киев, в който, както се очакваше, пътува бившият грузински президент и бивш губернатор на украинската област Одеса – Михаил Саакашвили, е спрян на полско-украинската граница. Пътниците са помолени да напуснат вагоните, предаде ТАСС.

„Влакът няма да продължи по-нататък. Всички желаещи да очакват автобусите, които ще ги извозят до Украйна“, се казва в обявление, озвучено на гарата и във вагоните на влака. На пътниците, които се съгласят на промяна на маршрута, е обещана компенсация на стойността на билета. Но тя ще бъде предоставена само на територията на Украйна.

По-рано, украинска ЖП компания задържа на гарата почти два часа влака, в който е Михаил Саакашвили, преди той да тръгне. По високоговорителите във вагона е било обявено, че причината за ситуацията е станало присъствието във влака на „човек, който няма необходимите документи“. Заедно със Саакашвили във влака са пътували няколко десетки пътници, включително доста журналисти.

Самия Саакашвили, който беше лишен от украинско гражданство, докато се намираше във вагона, даваше интервюта за различни телевизии, използвайки няколко различни езика

 

Заедно с него, във влака се намират няколко депутати от украинския парламент, включително Юлия Тимошенко. Освен това, във влака се е появил и бившият началник на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) – Валентин Наливайченко.

Един от съпровождащите Саакашвили депутати, който е от партията на президента „Блока на Петро Порошенко“, Мустафа Найем, съобщи, че Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин обсъжда с полската страна по-нататъшните действия отнсоно задържания влак.

„Полската страна не може да направи нищо, защото влакът е украински. Има пряка връзка между Климкин и поляците, които обсъждат какво да се прави по-нататък с влака“, заяви той. Освен това, Найем добавим че съратниците на Саакашвили разполагат с информация, че украинските граничари имат готовност да задържат Саакашвили със сила, а после да го предадат на Полша.

- реклама -