Франк-Валтер Щайнмайер

Скандал между външните министри на Турция и Германия

Външните министри на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и на Турция Мевлют Чавушоглу се скараха по време на пресконференция в Анкара, а брифингът беше прекъснат предварително. Чавушоглу засипа колегата си с обвинения, докато Щайнмайер открито показа, че е раздразнен от създалата се ситуация.

Щайнмайер отхвърли твърденията на Чавушоглу

Той призова Турция към умереност с оглед на масовите арести, последвали юлския неуспешен опит за държавен преврат.

Чавушоглу обаче продължи с нападките си

„Турция е търпяла достатъчно снизходителното отношение от страна на Европейския съюз в преговорите за присъединяване“ – заяви той и настоя страната му най-накрая да бъде призната като равноправен партньор, а не като второкласен.

Според Чавушоглу това, че след неуспешния преврат турският народ подкрепя връщането на смъртното наказание за привържениците на движението на Гюлен, е разбираемо. В отговор Щайнмайер припомни позицията на европейските лидери, че подобна мярка би означавала край на преговорния процес за членство на Анкара в клуба на Брюксел.

Пресконференцията на двамата министри бе прекъсната преждевременно

Това стана, преди германските журналисти да получат възможност да зададат въпросите си, съобщава изданието Der Spiegel.

Когато се оказва, че микрофонът на германски журналист, пожелал да зададе въпрос, не работи, Чавушоглу се шегува на английски език: „Това би трябвало да означава, че няма свобода за пресата“. Незададеният въпрос се оказа единственият, който можеше да се чуе от чуждестранен журналист в залата: след него пресконференцията бе прекъсната преждевременно.

- реклама -