Мустафа Карадайъ, ДПС, правителство, подкрепа
Снимка: БГНЕС

Скандал между Карадайъ и Рашков в парламента

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът от „Продължаваме промяната“ и бивш министър на вътрешните работи Бойко Рашков влязоха в остри пререкания от парламентарната трибуна по време на дебата за връщането на хартиената бюлетина.

Карадайъ обвини Рашков в нерегламентирана намеса в изборите и натиск над симпатизанти на ДПС.

На някого през годините много му е харесало да купува и продава гласове, но се яви един министър, който да защити Наказателния кодекс и да защити правата на хората, които бяха заставяни да гласуват по един или по друг начин, каза в отговор бившият вътрешен министър.

МВР за първи път от 30 г. беше на поста си, включително в защита на политическите права на гражданите, добави той.

Доверието не се печели с това да плашите хората да гласуват за вас, защото иначе няма да получат дърва за огрев или помощ от общината.

Искате да елиминирате машините, за да можете да боравите с бюлетините както досега, заяви Бойко Рашков.

Няма как да сме правили този натиск, когато компетенциите са в други органи и ние не сме били на власт.

Появи се един министър, който се намеси в изборния процес по престъпен начин. За първи път милицията на Рашков, която изпълнява политически поръчки, влезе в секционните избирателни комисии, каза Мустафа Карадайъ.

Това се случи за първи път в последните 30 г. Българската полиция беше превърната в партийна полиция, подчерта председателят на ПГ на ДПС.

Вие можете да си мислите, че сте попречили на изборния ни резултат, но всъщност вие попречихте на българската демокрация, заяви още Карадайъ.

Разговорът между двамата протече на висок тон. След като Мустафа Карадайъ завърши изказването си, на трибуната излезе съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Той се обърна към водещия засeданието Кристиан Вигенин с думите: „Ще ви помоля, когато г-н Карадайъ се разпени, да му отнемате думата“.

- реклама -