Скандал между ГЕРБ и БСП заради застрашени европари

Платежно нареждане от днес, с което на бюджета са възстановени над 100 млн. лв. от ЕК

Ще загуби ли България 1.1 млрд. лв. заради санкции по европейски програми? Този въпрос нажежи за втори пореден ден напрежението между БСП и ГЕРБ. Вчера опозицията отправи обвинение към упралвяващите, че страната ни ще трябва да покрие парите по Програмата за развитие на селските райони от държавния бюджет, а земеделският министър нарече твърдението „жалък предизборен трик“.

Днес скандалът се разпали наново, след като червеният депутат Драгомир Стойнев заяви в декларация на парламентарната група, че е „рухнал най-успешният рекламен трик, че ЕК подкрепя ГЕРБ в усвояването на европейски средства“. В пленарната зала той показа писмото на Европейската комисия, от което по думите му става ясно, че системите във фонд „Земеделие“ не работят и Европейската комисия няма доверие на сертифициращия орган.

4882686
Драгомир Стойнев показва пред депутатите писмото на ЕК

Според БСП, еврокомисията не признава разплатените пари за 2015 г., защото фонд „Земеделие“ не е изпълнил изискванията и сега средствата ще останат за сметка на държавния бюджет.

От ГЕРБ контрираха: „Започнахте с кампанията за президентските избори“. Цвета Карянчева представи данни, според които Програмата за развитие на селските райони наистина е била върната за доработване с 426 забележки. Но, земеделското министерство е направило необходимото, за да започнат разплащанията.

ГЕРБ
Цвета Караянчева: „Лъжете. Вие сключихте сделка с дявола, за да останете на власт. При вас всичко е наопаки“

Корнелия Нинова на свой ред упрекна ГЕРБ, че винаги прехвърлят вината на чужд гръб. „Навикът ви е винаги да прехвърляте отговорността назад – на Орешарски, Станишев, Жан Виденов и хан Аспарух.“ заяви червената лидерка.

4882766
Корнелия Нинова: „Тези 1.1 млрд. лв. ще ги връща българският народ. Докато ГЕРБ е на власт, бъдещето е черно.“

В крайна сметка земеделският министър дойде в парламента, за да покаже документ от тази сутрин, с който са възстановени поредните над 100 млн. лева от разплатените по Програмата за развитие на селските райони средства.