Платежно нареждане от днес, с което на бюджета са възстановени над 100 млн. лв. от ЕК

Скандал между ГЕРБ и БСП заради застрашени европари

Ще загуби ли България 1.1 млрд. лв. заради санкции по европейски програми? Този въпрос нажежи за втори пореден ден напрежението между БСП и ГЕРБ. Вчера опозицията отправи обвинение към упралвяващите, че страната ни ще трябва да покрие парите по Програмата за развитие на селските райони от държавния бюджет, а земеделският министър нарече твърдението „жалък предизборен трик“.

Днес скандалът се разпали наново, след като червеният депутат Драгомир Стойнев заяви в декларация на парламентарната група, че е „рухнал най-успешният рекламен трик, че ЕК подкрепя ГЕРБ в усвояването на европейски средства“. В пленарната зала той показа писмото на Европейската комисия, от което по думите му става ясно, че системите във фонд „Земеделие“ не работят и Европейската комисия няма доверие на сертифициращия орган.

4882686
Драгомир Стойнев показва пред депутатите писмото на ЕК

Според БСП, еврокомисията не признава разплатените пари за 2015 г., защото фонд „Земеделие“ не е изпълнил изискванията и сега средствата ще останат за сметка на държавния бюджет.

От ГЕРБ контрираха: „Започнахте с кампанията за президентските избори“. Цвета Карянчева представи данни, според които Програмата за развитие на селските райони наистина е била върната за доработване с 426 забележки. Но, земеделското министерство е направило необходимото, за да започнат разплащанията.

ГЕРБ
Цвета Караянчева: „Лъжете. Вие сключихте сделка с дявола, за да останете на власт. При вас всичко е наопаки“

Корнелия Нинова на свой ред упрекна ГЕРБ, че винаги прехвърлят вината на чужд гръб. „Навикът ви е винаги да прехвърляте отговорността назад – на Орешарски, Станишев, Жан Виденов и хан Аспарух.“ заяви червената лидерка.

4882766
Корнелия Нинова: „Тези 1.1 млрд. лв. ще ги връща българският народ. Докато ГЕРБ е на власт, бъдещето е черно.“

В крайна сметка земеделският министър дойде в парламента, за да покаже документ от тази сутрин, с който са възстановени поредните над 100 млн. лева от разплатените по Програмата за развитие на селските райони средства.

 

 

- реклама -