БСП и ГЕРБ се скараха заради "Белене"

Скандал между ГЕРБ и БСП заради АЕЦ „Белене“

Със скандал между управляващи и опозиция започна днешното пленарно заседание на парламента. Поводът бе вечерашното арбитражно решение за АЕЦ „Белене“, според което страната ни трябва да плати над 1 милиард лева неустойки на „Атомстойекспорт“.

Тон на скандала дадоха БСП, които обвиниха в нарочна декларация, че вина за спирането на проекта носи първото правителство на премиера Бойко Борисов, заради което сега България ще плаща 550 млн. евро за провалената сделка.

4885514
БСП обвиниха ГЕРБ за обещетението, което предстои България да плати на руската страна

ГЕРБ контрираха, че договор не е сключван, а БСП са подписали само споразумение. „Договор за „Белене“ няма, договор за централа няма. Решили сте да си купите кола, но сте си поръчали двигателя, а нямате пари дори него да платите.“ – заяви от трибуната бившият министър на енергетиката от ГЕРБ Делян Добрев.

Последвалата бурна реакция от страна на левицата накара председателя Цецка Цачева да сложи ред в пленарната зала.

След като вчера стана ясно, че заради неизпълнените ангажименти България е осъдена да плати 1.1 млрд. лева, Руската държавна корпорация Росатом обяви, че е удовлетворена от решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева.

 

 

- реклама -