ГЕРБ БСП Весела ЛЕчева Георг Георгиев младежка конференция

Скандал между БСП и ГЕРБ в парламента за младежката конференция в София – Видео

Министрите Красен Кралев и Лиляна Павлова няма да си подадат оставките въпреки организационния гаф и провал с младежката конференция, но дължат голямо извинение.

Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Весела Лечева в декларация от името на група във връзка с Европейската младежка конференция в София.

„Тази конференция разруши работата на поколения преди нас. Унищожи труда на няколко генерации младежи и показа пълно пренебрежение към младите хора изобщо. Тази конференция беше учебникарски пример за това какво не е включване на младите хора в Европа. Това са думи не на ваш политически противник, не на БСП, а горчивата истина изречена от президента на Европейския младежки форум за Организираната от вас и провалена европейска младежка конференция, която се проведе в София в рамките на европредседателството. Очевидно е, че с тази организация правителството се провали. Такива публични оценки не се дават често. Не го казваме със злорадство, защото петното не е само за управляващите, а за България“, каза Лечева.

Тя поясни, че в страната си познаваме министрите и се знае колко пари се дават за усмихнати снимки, за медиен ефект.

„Знаем и стилът на премиера, който съветва младите хора да станат овчари, когато става дума за младежката безработица или да садят картофи, когато става дума за препитание“, коментира Лечева. Тя обърна внимание, че на тази конференция премиерът Бойко Борисов е посъветвал младите хора да се размножават. Весела Лечева попита управляващите не си ли дават сметка, че опростачването на политиката и на обществения живот е една от основните причини страната ни да се лишава от децата си. „Не си ли давате сметка, че младежите искат да се говори с тях, а не вие да им говорите.

Те искат диалог, а вие разговаряте с фрази, взети от чалготеките“, допълни Лечева. Според нея младите хора у нас не виждат възможност за професионална реализация. „Те прекрасно виждат, че за успех трябва да принадлежат към партийно-роднинския кръг на управляващите. Не си ли давате сметка, че не всички искат подобно бъдеще. Не си ли давате сметка, че тази конференция бе поредната възможност властимащите да говорят открито с българските младежи и да представят и сравнят проблемите им в контекста на европейския живот“, допълни зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

В отговор от ГЕРБ заподозряха дъщерята на Антон Кутев – Мина в провокация.

Той обясни, че конференцията е събрала над 250 делегати и чуждестранни представители.

„Но какво се случи впоследствие? Хора, много тясно партийно ангажирани, които трябва да отговорят на някои въпроси. Дали г-жа Мина Кутева, член на УС на Националния младежки форум и дъщеря на народния представител от БСП Антон Кутев, имат нещо общо с така направените внушения за международната конференция. Дали г-жа Лилия Еленкова, бивш председател на Националния младежки форум и човек и сестра на депутата от 42-то Народно събрание Станислав Владимиров, имат нещо общо с разразилата се буря. Дали е случайност това, че БСП и младежката им организация излязоха с почти идентична декларация в подкрепа на обвиненията, които чухме от Европейския младежки форум и Националния младежки форум”, попита Георгиев.

Според партията младежката конференция в София е била много успешна. „БСП ги боли, защото конференцията е успешна“, заяви Георг Георгиев. Опозицията просто не може да прости поредния успех на правителството по отношение на председателството на Съвета на ЕС.

„Младежките политики бяха въвлечени в капана на спекулациите и интригите на БСП“, заяви той в нарочно изявление в Народното събрание.

- реклама -