Скандал: Издирван за афера за 1 млн. евро – на сбирките на ПП и ДБ във Виена и Лондон (Снимки)

Скандал: Издирван за афера за 1 млн. евро – на сбирките на ПП и ДБ във Виена и Лондон. Това съобщиха читатели на Flashnews.bg, които изпратиха и снимки от събитията на редакционната ни поща.

Скандалните кадри идват само няколко месеца,

след като ПП и ДБ бяха публично свързани с други бегълци от правосъдието – собствениците на криптобанката NEXO.  Малко по-късно се появиха официални данни, че компанията, че е дарявала сериозни суми за предишни предизборни кампании на една от двете партии в новата коалиция – ДБ.

Сега, от фотосите, правени във Виена се вижда, че на първи ред – малко в страни от лидера на ПП Кирил Петков и доскорошния депутат и рап певец Христо Петров – Ицо Хазарта,

стои мъж, който нашите читатели разпознаха

като беглецът от правосъдие Асен Греченлиев. Пред него пък стои съпругата му Ваня.

Името на Асен Греченлиев се свързва с мащабна афера, за която преди няколко години пред български медии съобщи пострадалият – немският гражданин Матиас Хофингер.

Чужденецът се оказва жертва на измама

на стойност 1 млн. евро – парите са прехвърлени в банковата сметка на негов служител – българинът Асен Греченлиев. Ужилването става в далечната 2005 г. От тогава досега Матиас Хофингер не е спирал да търси крадеца, но без резултат. Дори изключително опитната немска полиция не може да открие и прашинка от него, пише „Уикенд“ преди две години.

Действието на тази афера се развива в

световната финансова столица Франкфурт. Бизнесменът Хофингер е собственик на „MH Trading”, като през 2004 г. компанията му разширява дейността си. Навлиза в търговията с акции на стоковата борса.

Малко след това Матиас купува още една фирма и точно в нея се запознава с младият и амбициозен брокер Асен Греченлиев. Той е постъпил три години по-рано и се справя отлично с деловите си ангажименти. Препоръките, които му дава управителят на компанията Хайко Федкенхоер, са отлични.

Матиас Хофингер е впечатлен, че юпито

от България на ден успява да извърти по 200 сделки. „От него се искаше да седи зад бюро и да работи с парите на моята компания – разказва бизнесменът пред „Уикенд”. – При това той получаваше една много хубава заплата и бих казал доста щедри бонуси. Плащахме и разходите по апартамента му. Радвах му се, поощрявах го,

бях го приел почти като член на семейството ни”.

Офисът, в който търгува с акции Асен Греченлиев, се намира доста далеч от кабинета на самия Матиас Хофингер. Кражбата е изчислена до най-малкия детайл.

В денят на удара управителят Хайко Федкенхоер има планирана операция и Асен е наясно с това. Той умело се възползвал от отсъствието на шефа си.
„ В един момент забелязахме, че са генерирани загуби за фирмата ми – спомня си днес собственикът Матиас Хофингер. – След това не беше трудно да проследим какво точно е станало и да докажем, че

загубите не са дошли изневиделица,

нито пък са случайно допуснати, по невнимание.”

Бизнесменът и екипът му веднага търсят самия Асен Греченлиев, за да му поискат обяснение. Телефонът му обаче е изключен. Отиват до офиса му, но той вече не е там. Полицията също е уведомена на секундата, но когато пристигат в апартамента му във Франкфурт, разбират, че Асен внезапно е заминал за България. Офейкал буквално 2 часа преди униформените да потропат на вратата му.

„За мен няма съмнение, че той е обмислил,

планирал и подготвил предварително всяка своя стъпка – казва Матиас . – Много успешно се е възползвал от липсата на управителя, който в същия ден беше на операционната маса. От този момент Асен изчезна, буквално потъна вдън земя и повече не го и видяхме.”

През изминалите 15 години от полицията

само сухо уведомяват Хофингер, че са взели всички мерки, но не казват точно какви. Така или иначе, от хитрия брокер-мошеник няма и следа. В крайна сметка се оказва, че не е възможно и да се проследи пътят на парите, защото „MH Trading” е член на стоковата борса и всички сделки се извършват чрез сметките на тази борсата, уточнява бизнесменът.

”Асен Греченлиев беше направил неизгодна

сделка за компанията ми – обяснява Матиас Хофингер. – При това прехвърлил парите – 1 млн. евро в негова лична сметка, за която разбира се, ние не знаехме тогава.”

През годините всички опити на бизнесмена

да се свърже с Греченлиев остават без резултат. Справка в Търговския регистър показва, че брокерът е регистрирал фирма в София през 2011 г. с капитал 5000 лева. Веднага й е наложен запор от страна на ограбения бизнесмен. Прави впечатление също, че фирмата не е подала нито един финансов отчет.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено