Казахстан, бунт, стрелба, убийства, полицаи, палежи, извънредно положение, Русия, военни

Ситуацията в Казахстан ескалира: Завзеха летището в Алмати, а Русия праща военни (ВИДЕО)

Оставката на правителството в Казахстан не успокои напрежението, породено от поскъпването на горивата и в частност на пропан-бутана в страната от началото на месеца. Масовите протести прераснаха в бунтове. Стигна се до убийства на полицаи, палежи и стрелба по улиците на големите градове в страната.

Съобщава се за поне 8 жертви сред силите на реда и над 500 ранени.

„Много версии бяха разказани за случилото се тук. Навитата пружина вече е освободена след 30 години. Никой от нас не иска да убива или да оказва натиск върху друг човек”, каза протестиращият Рафик Жарилкасин.

Няколко бронетранспортьора и десетки войници навлязоха тази сутрин на главния площад на най-големия казахстански град Алмати, където стотици хора протестират срещу правителството за трети пореден ден, предаде Ройтерс.

Кореспонденти на Ройтерс съобщиха, че с приближаването на войниците към събралото се множество са се чули изстрели.

Ситуацията в казахстанската столица Нур Султан днес е спокойна, протести няма, продължава да няма връзка с интернет, предаде ТАСС.

По-рано бунтовниците завзеха международното летище, а късно вечерта президентът обяви, че е в ход антитерористична операция. На територията на страната е обявено извънредно положение до 19 януари.

По думите на държавния глава вече се водят престрелки в подстъпите на града между въоръжени бунтовници и въздушно-десантни подразделения. Стрелба от автомати се чува и на любителски видеа в Телеграм.

Токаев заяви, че разглежда протестите, прераснали в безредици, като акт на агресия.

„Нападението на терористични банди над Казахстан може и трябва да се разглежда като акт на агресия“, заяви държавният глава, цитиран от държавният канал «Хабар 24».

Токаев съобщи, че бунтовниците са превзели пет самолета, в това число чужди. Малко по-рано заместник-кметът на града обяви, че летището е освободено и контролът над него е възстановен. Впоследствие стана ясно, че двама военни са загинали в хода на операцията.

Русия и съюзниците ѝ от Организацията на договора за колективна сигурност ще изпратят миротворчески сили в Казахстан, след като президентът Токаев отправи молба за подкрепа.

Всички полети на руската авиокомпания Аерофлот към Казахстан са спрени. Финансовите институции в страната в момента не работят.

- реклама -