Вера Су, кораб, Камен бряг, разтоварване, изтегляне
снимка: МОСВ

Ситуацията с „Вера Су“ става критична: 10 пъти над нормата са нивата на амониев азот, има и нефтопродукти

Замърсяването с амониев азот във водите около кораба „Вера Су“, който вече месец е заседнал край Камен бряг, се увеличава и вече е 10 пъти над нормата.

„Пробите показват категорично и наличие на нефтени продукти“, съобщи зам.- министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

На 18 и 19 октомври районът е изследван с летателен апарат – дрон, при което е констатирано петно по протежение на бреговата ивица в района на инцидента, съобщиха от МОСВ.

Днес в Басейновата дирекция е получен и планът на Морската администрация за спасяване на кораба. Планът е одобрен от екоминистерството.

Днес започна операцията по разтоварване на товара на кораба. Нов оглед е показал, че горният слой от товара на заседналия кораб „Вера Су“ е напълно втечнен. Това стана ясно, след като капаците на хамбара бяха отворени с външна хидравлика.

Вече започна изпомпването на втечнения азотен тор. Предварително плавателният съд беше стабилизиран в хоризонтално положение.

Екипите за наблюдение на МОСВ продължават да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб с цел проследяване на операцията по разтоварване.

- реклама -