Стойчо Кацаров, министър, здравеопазване,зелен сертификат, антитела

„Ситуацията е критична“: Кацаров събра здравни експерти, за да призоват българите да се ваксинират

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров събра в Министерството на здравеопазването здравни експерти и представители на пациентски и лекарски организации у нас, за да отправят призив към българите да се пазят и да се ваксинират. А самият той отчете, че ситуацията у нас е критична:

„Ситуацията е критична. Изправили сме се пред огромна заплаха. Нужно е общо действие. Искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация”, каза в началото на пресконференцията Кацаров.

„Безспорно това е най-тежката от досега преживените от нас вълни. Здравната система до този момент се справя добре, но следващите две седмици ще бъдат критични. Използвам случая да се обърна към всички медици, най-вече към тези, които са в реанимационните отделения, в ковид отделенията, в линейките: Знам колко им е трудно – физически, психически, емоционално. Гордея се с тях, гордея се, че съм лекар като виждам това, което правят на предела на силите си и даже със саможертва“, каза Кацаров.

Той призова всички да действаме единно, за да се върнем към нормалния живот.

„Това не е само здравна криза, това е национално бедствие. Здравната система не може да се справи сама. Колкото и добре да е подготвена, ако всички ние не се вземем в ръце, ако не спазваме няколко прости правила, няма да успеем. Можем да излезем от тази криза. Носете ги тези проклети маски! Не излизайте, ако не е крайно необходимо, дезинфекцирайте и стойте на дистанция. И най-вече –  ваксинирайте се. Ваксинирането е това, което ще ни изкара от това бедствие, ще върне нормалния ни начин на живот, ще върне децата в училище. Всички останали мерки са само временни и отлагат следващия локдаун“, отчете Кацаров.

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева заяви:

„Без професионалисти по здравни грижи ситуацията е много трагична”. По думите й около 45% от медицинските сестри в България са имунизирани.

„Те обаче не достигат. Има недостиг. Възрастните колеги се пенсионират, млади няма”, каза Василева.

И призова:

„Ваксинирайте се, спазвайте дистанция, бъдете отговорни към себе си.

Д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз уточни, че моментната картина е тежка. Заяви, че над 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани.

„Това е добро, но не много добро, защото лекарите по дентална медицина работят „на входа на инфекцията“.

„Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията. Сега забравихме обществено значими заболявания. Забравихме за ХИВ и СПИН, забравихме хепатит, забравихме карциномите, забравихме сърдечносъдовите заболявания или ги сложихме на една страна. Загубихме много светли личности без време заради инфекцията, заради грешните послания, давани включително и от наши колеги”, каза още той.

„Числата са красноречиви. Над 90% от хоспитализираните пациенти са неваксинирани”, отбеляза Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС заяви, че на фона на 90% от хората, които твърдят, че ваксината помага и ваксините са спасили човечеството, се явяват такива, предимно политици, които да спорят и твърдят неща, които носят след себе си само страдание и смърт.

„Защото нито едно от тези твърдения не се потвърди през последните 1-2 години“, каза д-р Маджаров. Никой не иска да уврежда своите пациенти, каза още той.

„Към момента времето показа, че конспиративните теории трябва да бъдат оставени настрани и да се съсредоточим към проблемите, които са около нас. Науката пред конспирацията и науката пред това да смяташ, че си съвременния Галилей и да носиш само страдание“, каза още той.

Пряка критика към Кацаров отправи председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, като заяви, че България се е провалила с ваксинацията.

Предстои тежка вълна, в която трябват смели действия, което означава да бъдем нестандартни в това, което правим. Не само фармацевтите да поставят ваксини, а да се поучим от тези, които имат над 80% ваксинация. Включително в Англия, хора с немедицинско образование поставят ваксини. Тук проблемът е с липсата на посланици какво е най-разумното решение. Посланието ми е много просто към тези, които се колебаят – дано не разбират по трудния начин, че няма конспирация в ковида. Не само, че няма конспирация, а взима жертви.

Д-р Хасърджиев заяви, че най-противопоказното е човек да има придружаващи заболявания и да заболее. Призова хората да не се колебаят. „За Бога, братя – ваксинирайте се!“, заключи д-р Хасърджиев.

Председателят на сдружение за развитие на българското здравеопазване д-р Боряна Ботева призова специалисти да представят безпристрастна и научно доказана информация, а не такава, която наклонява везните за или против. Ако хората имат точната информация, ще се ваксинират, каза д-р Ботева. Тук трябва да се работи доста и това е моята препоръка към Министерство на здравеопазването, допълни тя.

- реклама -