Алепо сирийска армия опозиция терористи Русия хуманитарно примирие ООН

Сирийската армия си възвръща територии, завзети от терористите в Алепо

Правителствените сили завзеха отново територии от терористите в Алепо

Сирийските правителствени сили завзеха отново всички територии, които терористите бяха окупирали в Алепо в опит да пробият обсадата в източната част на града в края на октомври. Това съобщава АФП.

Според Сирийската обсерватория за човешки права, армията е завладяла западния район Дахиет ал Асад и село Минян, което е извън обсега на града. Този обрат във военните действия заличи напредъка в усилията на бойците на опозицията, включително на свързания с Ал Кайда Фронт Фатех ал Шам, които в края на октомври успяха да пробият обсадата на правителствените войски около източната част на Алепо.

Алепо сирийска армия опозиция терористи Русия хуманитарно примирие ООН

450 бойци на опозицията и цивилни загинаха, откакто бунтовниците опитаха да пробият блокадата на правителствените войски, съобщи източникът на АФП.

Русия иска гаранции от ООН за нови хуманитарни примирия в Алепо

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че мисията на ООН в Сирия трябва официално да потвърди възможността си да достави хуманитарна помощ в източната част на Алепо преди Москва да се съгласи на нови хуманитарни примирия в града, предаде Reuters.Алепо сирийска армия опозиция терористи Русия хуманитарно примирие ООН

Според руското правителство предишните временни примирия, които е трябвало да позволят достъпа на помощ до града и евакуацията на цивилни и на ранени, са се провалили, защото бунтовниците са откривали огън по всеки, опитващ се да влезе или да излезе.

Руското министерство на отбраната ще е готово да обмисли обявяването на нови хуманитарни примирия, веднага след като представителите на мисията на ООН в Сирия официално потвърдят готовността си да доставят хуманитарна помощ в източната част на Алепо и да евакуират ранените и болните“, заяви прес-секретарят на министерството генерал-майор Игор Конашенков.

- реклама -