Алепо сирийска армия опозиция терористи Русия хуманитарно примирие ООН

Сирийската армия обяви, че е поела пълен контрол над Алепо

Правителствената сирийска армия обяви, че северната столица на страната – град Алепо, е изцяло под неин контрол, предаде АФП.

Сирийският режим постигна най-голямата си победа от началото на войната през 2011 година, отвоювайки втория по големина град в страната

Командването на сирийската армия разпространи комюнике, в което се казва, че благодарение на кръвта на мъчениците и саможертвата на храбрите въоръжени сили и техните съюзници в Алепо отново е безопасно след освобождаването му от терористите.

Бунтовниците: Алепо е голяма загуба

Връщането на Алепо под пълен контрол на правителството в четвъртък е „голяма загуба“ за петгодишния бунт срещу сирийския президент Башар Асад, каза представител на бунтовниците, предаде AFP.

„На политическо ниво, това е голя ма загуба“, каза Ясер Юсеф от бунтовническата групировка „Нуредин ал Зинки“. „За революцията, това е време за отстъпление и трудна повратна точка. Революцията в момента се сблъсква с неуспех. Намесата на Русия и Иран, одобрено на международната сцена с мълчанието на араби и мюсюлмани, ни коства тежки загуби“, каза той пред AFP.

Ахмед Кора Али, от бунтовническата групировка „Ахрар Шам“ коментира: „Алепо сега е под окупацията на Русия и Иран“.

Последната колона от 15 автомобила и 4 автобуса с бунтовници и семействата им напусна тази вечер източните квартали на сирийския град Алепо, съобщи правителственият телевизионен канал „Ал Ибхария”.

Медията допълва, че всеки момент сапьори ще започнат разминирането на районите, които бяха под контрола на опозицията.

Очаква се, че сирийското военно командване ще направи специално изявление за окончателното освобождение на Алепо.

По-рано в града пристигна последната група ранени цивилни и доброволци от шиитските селища Ел Фуа и Кефрая.

Съгласно договореностите, извеждането на бунтовниците от Алепо ставаше успоредно с евакуацията на шиитите от обсадените райони на провинция Идлиб.

- реклама -