сирене

Сирене и кашкавал без мляко откриха от Агенцията по храните

В три вида сирене и два вида кашкавал, продавани в търговската мрежа у нас, е установено наличие на немлечни мазнини. Това става ясно след направени проби от сирене, кашкавал, масло и кисело мляко през изминалата година. Предприети са мерки за изтегляне от пазара на тези храни и за преетикирането им като имитиращи продукти.

По предварително споразумение всяка седмица на ротационен принцип представител на една от организациите определя различни търговски обекти, откъдето всеки член на комисията взима по два вида млечни продукти от различни производители за лабораторно изпитване.

През изминалата година са взети общо 169 проби от следните храни: 98 бр. сирене; 46 бр. кашкавал; 17 масла и осем броя кисело мляко. При лабораторното изпитване на пробите е установено, че в пет от тях е имало наличие на немлечни мазнини (в три проби сирене и в две проби кашкавал), което е 2.96 процента установени несъответствия.

За констатираните несъответствия са предприети мерки за изтегляне от пазара на тези храни и за преетикирането им като имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.

На нарушителите са съставени и връчени актове за установяване на административно нарушение.

Проверките продължават и през 2018 г., като на продуктите се прави и физико-химичен анализ за съдържание на мазнини, вода и други показатели.

- реклама -